Hirdetés
dpa - mti

Tiltakozásul a felügyelő hatóságok “eltussoló politikája” miatt visszalépett az Elba-menti leukémia megbetegedések okainak kivizsgálására alakult nyolc tagú szakértői csoport hat tagja.

A tartományi kormányzat az okok felderítését célzó kutatásokat nem támogatták és elfektették a kritikus jelentéseket.

A bizottságot 1992-ben hozta létre a kieli szociális minisztérium az Elba alsó-szászországi oldalán megszaporodott leukémiás esetek okának a kiderítésére. A gyanú a Geesthacht-i Krümmel atomerőműre terelődött, de az összefüggést nem sikerült bebizonyítani, ezért a megbetegedések oka máig tisztázatlan és vitatott. Egy brémai kutatóintézet 2003-ban megállapította, hogy a leukémiás megbetegedések nem hozhatóak összefüggésbe a Krümmel atomerőművel.

A bizottság látóterébe viszont bekerült a Geesthacht-i hajózási atomenergia hasznosító GKSS társaságnál (Gesellschaft für Kernenergieverwertung in Schiffbau und Schifffahrt) bekövetkezett atombaleset. A bizottság gyanúja szerint illegális kísérletek történtek a társaság telepén és 1986-ban leégett egy labor létesítmény. Ezt az eseményt állítólag tudatosan és célzatosan eltussolták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás