Hirdetés
dpa - MTI

Az ökoadó összeegyeztethető a német alkotmánnyal. A német szövetségi alkotmánybíróság tegnap elutasította több szállítmányozó és hűtőházvállalat alkotmányossági panaszát, amelyet az öt évvel ezelőtt bevezetett ökoadó ellen tettek.

Az energiafelhasználás környezetpolitikai megfontolásból való drágítása alkotmányjogilag nem aggályos – döntött a bíróság. A szociáldemokrata-környezetvédő kormánykoalíció deklarált célja, hogy az adóbevételeket a nyugdíjbiztosítási járulékok csökkentésére fordítsák, szintén jóváhagyást kapott. Barbara Hendricks államtitkár szerint a kormánynak nem áll szándékában az ökoadó emelése az idei évben, azt viszont fontosnak tartja, hogy az adó hatását és a szennyezéskibocsátási kereskedelmet összehangolják.

A vállalkozói és az ellenzéki körökben éles bírálatotok fogalmazódtak meg a döntést után. A teherszállítók szakszervezete szerint az ökoadó a következő öt évben 150-180 ezer állás megszűnését vonja majd magával, és ezzel összefüggésben milliárdos nagyságrendű terhet ró a költségvetésre. A német ipari és kereskedelmi kamara ( DIHK) szintén sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, mondván, hogy az érintett vállalatok versenyhátrányba kerülnek. Peter Ramsauer CSU-politikus az ökoadót ” a konjunktúra abszolút gyilkosának” minősítette.

A három szakaszban bevezetett ökoadó legutóbb 2003. január 1-jével a benzin és a dízel esetében 3,07 eurócenttel 17,78 eurócentre emelkedett literenként. Az áram adója 0,26 százalékkal nőtt. Drágult a földgázfűtés is.

Az 1999. áprilisban bevezetett ökoadó már az első évben 4,3 milliárd eurót hozott a költségvetésnek. Az utolsó szakasz bevezetése után, 2003-ban az állam bevétele már meghaladta a 16 milliárd eurót ebből a forrásból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás