Hirdetés

A Duna a világon az egyetlen vízfolyás, melynek vízgyűjtő területén 19 ország osztozik. A Duna – Európa főutcájaként – népeket és kultúrákat köt össze, festőket, zeneszerzőket, írókat, költőket inspirál. Mai programok országszerte.

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság kezdeményezésére 2004. június 29-én ünnepelték először a folyó menti országok az első Nemzetközi Duna Napot, abból az alkalomból, hogy tíz évvel korábban született meg a folyó és vízgyűjtője védelmében a Duna Védelmi Egyezmény. Az idei – sorban a negyedik – Duna Napot a dunai kultúrák jegyében rendezik meg. A térség minden országában számos kulturális, szemléletformáló és családi szabadidős eseményre kerül sor nemcsak június 29-én, hanem az egész hét folyamán, amelyek a Duna medence népei szokásaira, kulturális és természeti értékeire, a Duna által inspirált művészeti alkotásokra irányítják a figyelmet.

A programsorozat házigazdája az idén Esztergom, ahol június 30-án (szombaton) egész napos színes programok várják az érdeklődőket. Sor kerül többek között a Duna Művészeti Mestere diákalkotói pályázat díjátadására, valamint ízelítőt kaphatunk a Duna menti népek gasztronómiai és tánckultúrájából. Az eseményhez kapcsolódva az ország több városában (Győr, Báta, Baja, Miskolc) tartanak rendezvényeket, kulturális eseményeket. A nemzetközi programsorozatának kezdetét pénteken délután 14 órakor közös kürtszóval jelzik a dunai hajók a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. (további információ: www.duna-nap.hu)

Az idei házigazda: Esztergom

A látogatókat kalandtúra várja a Kossuth-hídnál, ahol a család valamennyi tagja kipróbálhatja az evezést, kötéllétra-mászást egy, a Dunán kialakított akadálypályán. Akit a szomszéd kultúrák is érdekelnek, dunai körutazást tehetnek kenuval a Duna menti országokba. A József Attila téri állomásról induló résztvevők a folyón lévő stégeken megjelenő német, magyar, szlovák, szerb, a bolgár, a román népek stílusjegyeinek megismerésével juthatnak el más dunai népekhez. Az Erzsébet parkban egy csúszda és egy 6 méteres mászófal várja a fiatalokat, míg a Kis-Duna sétányon a Duna Múzeum gyermekjátéka között és egy hétpróbás ügyességi játékpályán próbálhatja ki magát a közönség. A Duna Múzeum 10.00-től 17.00 óráig folyamatosan vetíti az “Európa kék szalagja, a Duna” c. filmet. Az egész napos programok között szerepel még gyermekszínház, dunai fotóvetítés, Duna menti népek zenéje és táncai, gasztronómiai bemutató a Duna menti népek konyhaművészetéből ételkóstolással, ügyességi evezés olimpikonokkal, vízi zene az Esztergomi Szimfonikusok előadásában, valamint Vujicsics és Zanzibár koncert.

A Dunát érintő szakmai programok: 2007-ben vizsgálják a Duna vízminőségét

A második „Közös Hosszú Duna Vizsgálat” program („Joint Danube Survey 2”) a világ legnagyobb nemzetközi folyókkal kapcsolatos tudományos felmérési programja ebben az évben. A kutatás általános célja a Duna teljes hajózható szakaszára kiterjedő tudományos hossz-szelvény vizsgálat lebonyolítása, mely a folyó teljes hosszára vonatkozóan összehasonlítható, megbízható vízminőségi adatokat, információkat fog szolgáltatni. Kb. 100 mintavételi helyen széleskörű kémiai, fizikai, biológiai elemzésekre kerül sor, melyek egy részét a vizsgálóhajókon utazó szakértői személyzet, más részét pedig egy-egy nemzeti laboratórium végzi el. A program kiemelt figyelem fordít a Dunában élő halfajok felmérésére, melyet az Európai Unió külön is támogat.

A tudományos értékein túl a program célja a Duna mentén élő lakosság és a gazdálkodók megismertetése a projekttel, általános figyelem felhívás a Duna értékeire, a folyó fenntartható használatának, a vizek tisztaságának és jó állapota megőrzésének fontosságára. Ennek érdekében minden országban népszerűsítő rendezvények sora kapcsolódik a hajó útjához.

A felmérési programban résztvevő három hajó 2007. augusztus 14.-én Németországban, Regensburgban indul el 2.375 kilométer hosszú útjára, és 11 dunai országon áthajózva a tervek szerint szeptember végén éri el Románia területén a Duna Delta térségét. A magyarországi határszelvényt 2007. augusztus 24.-én „ússzák át” a hajók, és szeptember 1.-én hagyják el a hazai „felségvizeket”. Több mint 20 helyen vesznek mintát ez idő alatt. A hajók augusztus 28.-án Budapesten, a Batthyány téren fognak horgonyozni.

Magyarország aktívan részt vesz a program szakmai lebonyolításában. Az egyik hajót és személyzetét (Széchenyi jégtörő hajó) Magyarország biztosítja. A helyszíni mintavételeket és méréseket végző 12 fős szakértői csoport vezetője (a program „kapitánya”) szintén magyar szakértő lesz (Dr. Csányi Béla biológus, VITUKI Kht.). Ezen kívül a Minisztérium háttérintézménye (VITUKI Kht.), valamint az MTA Duna-Kutató Intézete speciális mérési feladatok ellátását is vállalta a program keretében. Összességében a nemzetközi mérési program sikeres lebonyolítása érdekében a tárca mintegy 60 millió Ft támogatást biztosított.

A Víz Keretirányelv
Az Európai Közösség víz-politikáját megtestesítő, 2000. decemberében életbe lépett Víz Keretirányelv (VKI) előírásai szerint a tagállamokban 2015-ig jó állapotba kell hozni a felszíni és felszín alatti vizeket, és fenntarthatóvá tenni ezt az állapotot. A VKI egységes alapokon szabályozza a vizek felszíni és felszín alatti védelmét, a pontszerű és diffúz szennyező forrásokkal szembeni fellépést, és előírja a vizek jó állapotának eléréséhez vezető intézkedések vízgyűjtő szintű összehangolását. Az EU tagországoknak 2009-re kell saját vízgyűjtő gazdálkodási tervet készíteniük.

A hazai vízgyűjtő-gazdálkodási terv az ország egész területére, ezen belül a Duna-közvetlen, a Tisza, a Dráva, és a Balaton részvízgyűjtőin tizenhét vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési részegységre készül. A Víz Keretirányelv hazai végrehajtását számos projekt támogatja, így például egy gazdasági-elemzési rendszer és módszer kifejlesztése, egy mintaterületi vizsgálat és egy részletes stratégia kidolgozása a társadalom bevonására. A 2007-2013 közötti Operatív Programok a „Vizeink Jó Kezelése Prioritás” tengely mentén olyan projekteket tartalmaznak, melyek a VKI célkitűzését támogatják.

A Duna vízminőségének javítását célzó projektek

Épül a Budapesti Központi Szennyvíztisztító
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kiemelt fontossággal kezeli a haza folyók vízminőségének ügyét. Kelet-közép Európa legjelentősebb környezetvédelmi beruházása, a Budapesti Központi Szennyvíztisztító 2004-ben nyert el. Kohéziós Alaptámogatást. A 428.7 millió eurós összköltségű terv szerint Budapest központi részein megszűnnek azok a bevezetések, melyek ma még tisztítatlanul juttatják a szennyvizet a folyóba. Ezzel a jelenlegi 50% alatti értékről 95%-ra fog növekedni a biológiailag tisztított szennyvíz aránya. Az alkalmazott technológia lehetővé teszi, hogy a 2010-re tervezett üzembe helyezés után a telep teljes területe zöldövezet maradhasson, berendezései megfeleljenek a szigorú zaj- és szag-emissziós normáknak.
A központi szennyvíztisztító telep létrehozásán túl a projekthez tartozik a budai főgyűjtőcsatorna, három átemelő telep, (a ferencvárosi, az albertfalvai, valamint a kelenföldi) kapacitásának növelése, a Csepelre vezető folyó alatti átvezetések, a tisztított szennyvíz dunai bevezetése, a csepeli árvízvédelmi mű, a fővárosi Cséry telepi komposztáló telep fejlesztése, valamint a szükséges külső közlekedési infrastruktúra megépítése is. A beruházási költség 65%-át az Európai Unió finanszírozza, 20%-át a Kohéziós Alapból a magyar állam, 15%-át pedig a főváros állja.
Folyik a Ráckeve-Soroksári Duna-ág rehabilitációjának előkészítése

Ráckeve-Soroksári-Duna-ág számos célra használt vízkészletének mennyisége és minősége fontos stratégiai kérdés. A folyó-ág kedvező természeti adottságai, zsilipekkel szabályozható vízforgalma számos vízgazdálkodási feladat, üdülési, vízi sportolási igény kielégítését teszi lehetővé, valamit itt található Európa második legnagyobb, 700 ha kiterjedésű úszólápos, ingólápos területe, ami természetvédelmi védettség alatt áll. A terület rehabilitációja a Kormány 2005. június 30.-i döntését követően – mely szerint az NFT II. keretein belül, a brüsszeli támogatásra számot tartó nagyprojektek közé sorolta – több lépésben fog megvalósulni. A tervezési munka már megkezdődött. Ezután következik majd a Duna ágon felhalmozódott mintegy 6-7 millió köbméter iszap eltávolítása, és a kijelölt zagylerakóhelyekre történő kirakása, a térség üdülőterületeinek – beleértve a szigeteket is – csatornázása, a Délpesti Szennyvíztisztító Telepről a Duna-ágat terhelő tisztított szennyvíz Nagy-Dunába történő átvezetése, valamint a tassi vízleeresztő műtárgy újjáépítése. A projektek előzetesen kalkulált költsége mintegy 36 milliárd forint.

Duna Napi Programok

Esztergom
Dunán lévő programok
KALANDTÚRA A KOSSUTH-HÍDNÁL
Az egyéni indulók és családok számára kialakított pályán kipróbálják az evezést, kötél – létramászást és az Esztergomi repülő mókust.
DUNAI KÖRUTAZÁS KENUVAL
A József Attila térnél kezdő állomásról induló résztvevők eljutnak a Duna menti országokhoz úgy, hogy a folyón lévő stégeken megjelennek a német, magyar, szlovák, szerb, a bolgár, a román népek stílusjegyei. A résztvevő családok sorrendben meglátogatják őket, teljesítik a játékos feladatot és a körutazás végén visszatérnek a rajtállomáshoz.
Erzsébet park – Csúszda, 6 méteres mászófal.
Kis-Duna sétány – Duna Múzeum gyerekjátékai, 7 próbás ügyességi játékpálya
Duna Múzeum (Kölcsey u. 2 sz.) – “Európa kék szalagja, a Duna” c. film vetítése folyamatosan 10.00-től 17.00 óráig.
További programok időrendben:
10:00 MASZK Gyerekszínház – Pázmán Lovag
11:00 A Duna Művészeti Mestere – A pályázat díjainak átadása az országos diák alkotók legjobbjainak
11:15 Kajakkal a Duna mentén – élménybeszámolós fotóvetítés Az évtizedes hagyományú Nemzetközi Duna Túra állandó részvevőjének, Bognár Miklósnak képeiből
12:00 „Dunába Tiszába se szeri se száma” – Duna menti népek zenéje és táncai a színpadon
14:00 Első tombolahúzás – A Piros – Duna – kavicsokért kapott nyereményszelvények húzása
14:30 Gasztronómiai bemutató és ételkóstolás a Duna menti népek konyhaművészetéből
15:30 VUJICSICS együttes muzsikál
17.00 Ügyességi evezés az olimpiai bajnokokkal
18:00 Második tombolahúzás – A Piros – Duna – kavicsokért kapott nyereményszelvények húzása
18.30 Händel: Vízizene – Az Esztergomi Szimfonikus zenekar előadásában
20.00 ZANZIBÁR koncert
Játék
Aki az egész napos program eseményein részt vesz és teljesíti az adott feladatokat, az Piros- Duna – kavicsot kap jutalmul. 5 Piros – Duna – kavics 1 tombola szelvényre váltható az Erzsébet királyné szobra mellett levő információs pavilonnál. A tombola szelvényeket kétszer sorsolják ki: délután 14.00 és 18.00-kor. Nyeremények: Coca-Cola ajándéktárgyak, Belépőjegyek a Kék Duna Party Time – a Viva la Musica koncertekre és az Aquaszigetre.
Szakmai partnerek és támogatók: Global Water Partnership, Magyar Nemzeti Galéria, főtámogató: Coca-Cola Magyarország.

Győr, Révfalui hídfő
A „Vízpartok kultúrája” címmel a Mosoni-Duna rehabilitáció projekthez kapcsolódó vízpartok rendezésére kiírt pályázat díjnyertes pályaművének kiállítása, bemutatása a lakosságnak . A tervezett duzzasztott vízszint megjelenítése a Mosoni-Dunán.
Győr, Lipóti Termál és Élményfürdő – Kulturális és szakmai programok a fürdő területén
Megnyitó – ÉDUKÖVIZIG Szigetközi Szakaszmérnökség
1954-es nagy Dunai árvíz – tablók kiállítása – ÉDUKÖVIZIG
II. világháborús hajóroncsok a Dunában – előadás és kiállítás – Roncskutatók Egyesülete
Búvárbemutató – merülés – Győri Búvár SE
Ijászbemutató – Mosonmagyaróvári Íjász SE
A Duna és a vizek világa – vers, zene, tánc
Fellép: Szigetközi Táncegyüttes, Lipóti színjátszócsoport, Kimlei Harmónika Együttes, Lipóti vegyeskar

Báta

Könyvbemutató: Halászház, június 29, 18.00 óra. Szilágyi Miklós Bátai halászat (Múltunk cserepei sorozat 3. füzete) c. könyvét bemutatja Balázs Kovács Sándor néprajzkutató. A könyvet a Bátáért Egyesület adja ki. Ugyanitt Németh József és Simlacsik Pál hagyományos halászeszközökről készített modelljeinek kiállítása. Kézműves foglalkozás: hálókötés.

Baja

«Waters Unite » azaz : A víz összeköt – III. közép-dunai ártéri kenu túra, időpontja: június 27-július 1., indulás és érkezés : Baja, útvonal : Baja-Mohács-Bezdán-Apatin a Dunán, Apatin-Bezdán a Duna-Tisza-Duna csatornán, Bezdán-Hercegszántó-Baja a Ferenc-tápcsatornán. Részletek: http://def.baja.hu. A kenutúra résztvevői június 29-én . Backi Monostoron (Monostorszeg, Szerbia) részt vesznek a IV. Duna Napi Regionális Találkozón, mely magyar-szerb-horvát nemzetközi részvétellel, filmbemutatóval, előadásokkal várja az érdeklődőket a DEF Közép-Dunai Árterek Munkacsoportjának szervezésében.

Miskolc
Duna Nap a Szinva patak partján
Miskolc belvárosában – a Szinva-teraszon – június 29-én 10 órai kezdettel tartják a régió első Duna napi rendezvényét. A Duna Művészeti Mestere pályázat alkotásaiból, valamint a PETpalack-posta üzenetekből (ez utóbbiak a Bodrog-menti gyerekek alkotásai, melyeket PETpalackba zárva juttattak el a szervezőkhöz. Az üzeneteket egy PET-palackokból épített tutaj hozta le a szlovákiai Bodrogszerdahely kikötőjéből). A PET-palack tutajt ugyancsak kiállítják.
A Duna Művészeti Mestere alkotó pályázat régiós díjkiosztója.
Vizes témákat feldolgozó vetélkedő és játszóház – folyamatos, Koncert – „víz-hang” – 17 órától

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás