Hirdetés

Vegyes összetételű, brit – magyar természetvédő csapat meri fel a vidrák állományát a dél-nyugat angliai Devonban. A meanderező, ezért a táplálkozó- és szaporodó helyekben gazdag Exe folyó felső szakaszán gyakori a vidra.

A kutatók az egyes egyedek életét videó kamerás megfigyeléssel rögzítik már évek óta. Jó néhány egyedet külső jegyek alapján (fej- es lábsérülések) is biztosan azonosítani tudnak. Egy külső szemlélő számára közömbösnek tűnő folyómenti gépkocsi garázs komoly informatikai logisztikai központként működik a vidra programban. Ezen az őszön több kutatócsoport fogott össze annak érdekében, hogy összehangolt vizsgálattal a vidrák vizek menti kóborlását is felderítsék.

Októbertől decemberig több mint húsz, éjjel látó, automatikus, infrakamera került ki a folyó és mellékágainak különböző szakaszaira a vidrák megfigyelése céljából. Egy-egy felvevő készülék több száz képet képes készíteni és rögzíteni az állatok mozgásáról. A vidrafelmérés tervezésében, a vizsgálati helyek kiválasztásában, a kamerák kihelyezésében és fotókártyák rendszeres ellenőrzésében az Európai Unió Leonardo Programjának jóvoltából immár magyarországi természetvédők is bekapcsolódnak.
A jól összeszokott, négyfős magyar természetvédő csapat, a hazai Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány es a devoni AMBIOS szervezet együttműködésének eredményeként, már több hónapja részt vesz a vidramonitorozáshoz hasonló és más természetvédelmi kezelési programokban (madármonitorozás a Dart folyón, természetvédelmi kezelés, fajvédelem, természetvédelmi farmterv készítés stb.) del-nyugat Angliában, a természetközeli élőhelyekben gazdag Devonban.  A több hónapos angliai tartózkodás a természetvédelmi szakmai nyelv elmélyítését is jól szolgálja, és újabb kapcsolatokat nyit a brit-magyar természetvédők, civilek között, amire úgy tűnik napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik mindkét részről.

vidrás kártya leolvasása   kép: Márkus ferencvidrás kártya leolvasása kép: Márkus ferenc

A képen angol, walesi és magyar társaim a szuper kamera kártyáinak képeit nézik nagy lelkesen a laptopon.

Kapcsolódó anyagok:

Magyar önkéntesek a brit természetvédelemben

Magyarok a brit biológiai rohamban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás