Hirdetés

Belgium hétfőtől megtiltja német biofarmokról származó élelmiszerek behozatalát, ha azok nem rendelkeznek speciális igazolással, hogy nem tartalmaznak Nitrofent. Az EU egyelőre nem döntött szankciókról a németekkel szemben, de az EU fogyasztóvédelmi bizottsága elnökének szóvivője vasárnap úgy fogalmazott, hogy Németországból ellentmondó hírek érkeznek, és még az sem világos milyen élelmiszerek érintettek a fertőzéssel, ezért talán a legjobb megoldás egy átmeneti korlátozás lenne.

Németország attól tart, hogy az EU is szankciókat léptet életbe az ország bio-élelmiszer termékeivel szemben a hetekkel ezelőtt kirobbant nitrofen botrány miatt. Biogazdaságok olyan takarmányt és növényvédő szert használtak fel, amelyet Nitrofennel szennyezett raktárban tároltak, ezért a zöldségekbe és a tojásba, a baromfihúsba került a veszélyes rákkeltő anyag. Vasránap rendkívüli ülés tartanak a szövetségi államok mezőgazdasági államtitkárai, hogy megbeszéljék, milyen intézkedésekkel kerülhetik el a német mezőgazdaságot és élelmiszeripart felbecsülhetetlen károkkal fenyegető esetleges EU–szankciókat, vagyis a német élelmiszerek forgalmazásának korlátozását.

Azonnal beszámolót küldenek Brüsszelben azokról az intézkedésekről, amelyek a fertőzött élelmiszerek kiszűrését szolgálják. Jelenleg 90 német ökofarmot tartanak zárva, de a betiltott gazdaságok száma az ellenőrzés előrehaladtával csökken. Az eljárás azonban még hónapokig eltarthat, aminek következtében több vállalkozás tönkre fog menni. Az egész Németországra kiterjesztett vizsgálatok eddigi adatai azt bizonyítják, hogy a fertőzés kizárólagos forrása mégis csak egy mecklenburgi raktár volt, vagyis az eddig ismertnél nincs több fertőzött anyag. Az illetékes minisztérium hathatós szabályozás és ellenőrzés bevezetését ígéri a hasonló esetek elkerülése érdekében. Az ellenzék a kormányt teszi felelőssé a kialakult helyzetért.
2002.06.10.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás