Hirdetés

Brit kutatók megtalálták a növényekben azokat a kulcsfontosságú géneket, amelyek az öregedést szabályozzák. Ezeknek a géneknek az átalakítása a zöldségek és a dísznövények esetében hosszabb eltarthatóságot jelentenek, de emellett még az újrafásítási programokban is nagy szerepet játszhatnak.

Peter Meyer professzor és Dr. Elena Zubko növénybiológusok, a Leeds Egyetem munkatársai azonosították azt a gént, amely a citokinin nevű hormont állítja elő. A citokininnek a növény öregedésének szabályozásában és a rügyek növekedésében van fontos szerepe.

A genetikailag módosított növények több citokinint termeltek, így levágva és vázába helyezve, kizárólag vízzel táplálva, több mint fél évig életben maradtak. Egyes növényeken nagy mennyiségű friss hajtás nőtt ki, amelyekből új palántákat lehet nevelni.

Meyer professzor elmondta, hogy a sokáig tartós virágok valóban a leglátványosabb eredmények, de nem egészen ez volt a kutatás célja. Mint kifejtette, a gének manipulálásával elsősorban a zöldségek tartósságát szerették volna fokozni. Ez leginkább azokban a fejlődő országokban nagyon fontos, ahol elegendő növény termesztenek, de azokat a rossz infrastruktúra miatt nem tudják időben eljuttatni a fogyasztókhoz.

A kutatócsoport most szeretné tökéletesíteni a gén által előállított hormon szintjének szabályozását – egy olyan aktivátort keresnek, amellyel be és ki lehet kapcsolni a gént. A technológia a szegény fejlődő országok számára is megfizethető lesz, mivel a kezdéshez egyetlen genetikailag módosított növény is elegendő.
Forrás: www.stop.hu/jovonezo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás