Hirdetés
Reuter - Brüsszel

Európa partvonalának ötödét fenyegeti az a veszély, hogy a tenger, az egyre hevesebb viharok és az áradások elemésztik – áll egy az Európai Bizottság által megrendelt tanulmányban.

Az elemzés úgy találta, hogy az EU partvonala évente 0,5 és 2,0 méter között, egyes esetekben akár 15 méterrel is “visszahúzódik”: házak omlanak az óceánba és tengerparti utak mállanak szét.

Lengyelország partjának 55 százaléka erodálódott – állapította meg a tanulmány, kihangsúlyozva, hogy a hatások nagymértékben függenek a part típusától. A belga tengerpart negyede erodálódik, mert annak kétharmada homokos föveny; a sziklás finn part ugyanakkor alig módosul.

E folyamat természetes jelenség, ám a parti és a folyók torkolatában lévő területek fejlődése megváltoztatta a természetes egyensúlyt. Évente 100 millió tonnákban mérhető annak a homoknak a mennyisége, amit építkezésekhez használnak fel, gátak mögé zárnak – lehetetlenné téve, hogy pótolhassa a hullámok által elhordott mennyiséget.

Az erózió elleni küzdelem költségei növekednek; az EU 25 tagországának kormányai 2001-ben 3,2 milliárd eurót fordítottak erre a célra.

Nő az erózió hatása az emberi életre is, mert egyre többen élnek a partok közelében: az elmúlt 50 esztendőben a tengerparti népesség több mint kétszeresére, 70 millióra növekedett, ami az érintett 25 ország lakosságának 16 százalékát jelenti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás