Hirdetés

A szelektív hulladékgyűjtési mozgalom elérte az illemhelyek világát is: Svájcban kedvezően fogadta a közönség a nemrég bemutatott új, minden eddiginél környezetbarátabb szerkezetet, amely külön gyűjti a kis- és a nagydolgokat.

Judit Lienert és Tove A. Larsen találmányát először egy svájci iskolában és egy svájci kutatóintézetben próbálta ki, és úgy érzi, a nagyközönség elfogadta az új illemhelyet, noha az egyik változatnál a férfiaknak is le kellett ülnie minden esetben.
A “NoMix Toilet” nevéhez híven nem keveri össze, hanem külön gyűjti a székletet és a vizeletet. A szokatlan ötletet az indokolja, hogy bár a háztartási szennyvíznek csupán 1 százalékát adja a vizelet, mégis ez felel a nitrogéntartalom 80 százalékáért és a foszfortartalom 50 százalékáért, s ezeket a vizelet külön gyűjtésével olcsóbban és kisebb környezeti ártalommal lehet semlegesíteni, ráadásul fertőtlenítés után később mezőgazdasági növénytápszerként használhatók.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy milyen fontos a felhasználókban tudatosítani az új környezetbarát technológiák jelentőségét, különösen a NoMix Toilethez hasonló szerkezetek esetén, melyek alapvető viselkedési beidegződések megváltoztatását igénylik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás