Hirdetés

Az Üzbegisztán, Kirgízisztán és Tádzsikisztán határvidékén fekvő Fergana-völgy az egész régió éléskamrája. Nagyon sűrűn lakott terület, milliók élelmezését biztosítja. A völgy felső pontján található Maili Szuu, ahol a valamikori uránüzem fekszik. Itt ered a Maili Szuu folyó is, amely a völgy vizeinek egy részét adja. A folyó medrében a sóderkavics, homok és agyag alatt a szovjet éra hosszú évei során felgyűlt nukleáris hulladék húzódik meg. Jelentős hányada erősen radioaktív. Már a nyár eleji komoly esőzések következtében elárasztotta a lehullott csapadékvíz Közép-Ázsia legnagyobb, teljesen elavult uránfeldolgozó üzemét. Az elöntésekkel, földrengésekkel vagy a földcsuszamlásokkal szemben nem kellően biztonságosak azok a fémkonténerek, amelyekben a radioaktív anyagokat tárolják.
Most radioaktív, fertőzött víz került a völgy folyóiba. Az idei nagy esőzések joggal aggasztják a szakértőket: a csernobilinál nagyobb katasztrófától tartanak. Ha árvízhelyzet alakul ki, az öntözőcsatornák kiterjedt rendszerén keresztül mintegy hatvanezer négyzetkilométernyi terület fertőződhet meg a Tiensan és a Pamír hegység között. Az egész vidéket és annak élelmiszer-termelő kapacitását teljesen tönkreteheti egy ilyen csapás, és legalább félmillió ember kitelepítése válna elkerülhetetlenné.
A Fergana-völgyi üzemben rejlő kockázatokat mintegy hárommillió dollár ráfordításával lehetne érdemben csökkenteni. Az amerikaiak álláspontja szerint a feladat megoldása az újonnan függetlenné vált közép-ázsiai országok dolga.
2002.12.01.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás