Hirdetés

A Jövő Nemzedékek Képviselete a tavalyi év során kampányban hívta fel a figyelmet azokra a visszásságokra, amelyek az Őrségi Tájvédelmi Körzetben, majd Nemzeti Parkban történtek, és összességében a táj értékeinek pusztulásával jártak. Az ezekért többek között felelős személy ma a Nemzeti Park igazgatója, aki kampányunk miatt pert indított az ebben részt vevő személyek ellen. A per első tárgyalása március 7-én lesz.

Az alábbi nyílt levélben Kóródi Mária miniszter asszonyt tájékoztatjuk ezekről. Mivel továbbra is úgy gondoljuk, hogy a “természetvédelem” névre méltatlan kezelési eljárásoknak minél nagyobb nyilvánosságot kell kapniuk annak érdekében, hogy ezeket a jövőben valóban értékőrző természetvédelmi kezelés válthassa fel, a miniszter asszonyt nyílt levélben tájékoztatjuk.

Kóródi Mária asszony
környezetvédelmi és vízügyi miniszter

B u d a p e s t

Tisztelt Miniszter Asszony!

Tájékoztatni szeretnénk Önt, hogy a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozója idején, 2003. március 7-én, délelőtt 10 óra 30 perckor a Körmendi Városi Bíróságon per kezdődik három országosan ismert természet- és környezetvédő ellen. A per azért indult ellenük, mert szót emeltek az őrségi fokozottan védett, természeti övezetbe sorolt erdők nagyszabású (3-10 hektáros) sorozatos, sokszor “felújítóvágásnak” álcázott tarra vágása; a vidék építészetének és az építésügyeknek szakszerűtlen, felelőtlen intézése; a tájba nem illő építmények sokasodása; a védett területek belterületbe vonása és a legtehetségesebb, legelkötelezettebb helyi állami természetvédelmi alkalmazottak távozásra kényszerítése ellen. A mindezekért – már korábbi beosztásában is – hosszú évek óta felelős személyt pedig alkalmatlannak nevezték tisztére.

Akik szavukat fölemelték: Kiszely Károly az Őrségi Nemzeti Park létesítését kezdeményező mozgalom (1996) elindítója és ébrentartója; U. Nagy Gábor, Ybl-díjas építész, az Őrség építészetének szakértője és Kajner Péter, a Védegylet tagja, a Jövő Nemzedékek Képviseletének titkára.

A per kezdeményezője: Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, korábban a Fertő-Hanság Nemzeti Park Vas megye természetvédelméért felelős igazgatóhelyettese, akit a Nemzeti Park jogásza képvisel.

Alulírottak erkölcsileg a perbe fogottak oldalán állunk és minden meggyőződéses, becsületes természetvédőt arra kérünk, hogy ezután is lelkiismerete szerint járjon el.

Mellékelten megküldjük Miniszter Asszonynak a Jövő Nemzedékek Képviseletének III., 2002. évi jelentését, melynek “A természetvédelmi kezelés problémái” című fejezetében részletes beszámoló olvasható az Őrségi Tájvédelmi Körzetben, majd Nemzeti Parkban történt visszásságokról.

Budapest, 2003. február 28.

Aláírók:
E-Misszió Egyesület
Hidegkúti Érdekvédő Egyesület, Budapest II. kerület Pesthidegkút
Jövő Nemzedékek Képviselete
Levegő Munkacsoport
Védegylet

Dr. Antal János
Dr. Kindler József, professzor emelitus
Fazekas Cecília
Gerzsány Róbert
György Lajos, tudományos tanácsadó
Gyuris Éva Orsolya, agrármérnök, Fauna egyesület, G.Á.CS.
Juhász Orsolya
László Andor, tanár
Munkácsy Béla, főiskolai adjunktus, ELTE TFK
Paulovics Péter, a CSEMETE társelnöke
Priksz Gábor, E-Misszió Egyesület, elnök
Simonyi Gyula
Vágvölgyi Gusztáv, E-Misszió Egyesület, elnökségi tag

A Jövő Nemzedékek Képviseletének első, második és harmadik jelentése letölthető a Védegylet honlapjáról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás