Hirdetés

Lezárult a II. Nemzetközi Ifjúsági ÖKO-Parlament hazai szakasza

A Nemzetközi Ifjúsági ÖKO-Parlament (International Youth Eco-Parliament) keretén belül, a májusi plenáris ülést követően a mai napon kerültek ünnepélyes átadásra az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium diákcsapatai által összeállított nyílt levelek. Magyarország a PRO EUROPE tag ÖKO-Pannon Kht. jóvoltából kapcsolódott a programhoz.

A mai napon a Főpolgármesteri Hivatal dísztermében adták át ünnepélyes keretek között a minisztériumok, hivatalok és civil szervezetek képviselőinek a diákok által írt nyílt leveleket. A Parlament Felsőházi Termében május 19-én megrendezett nyilvános ülésen öt csapat mutatta be elképzeléseit egy-egy környezetvédelmi témáról magyar és angol nyelven.. A prezentációk után a diákok javaslatait összefoglaló nyílt leveleket szavazásra bocsátották. Az ülés résztvevői mind az öt csoport indítványait megszavazták, így a diákok a magyar Ifjúsági ÖKO-Parlament által felhatalmazva nyújthatták át nyílt leveleiket az általuk választott címzetteknek.

Az öt környezetvédelmi témakör és címzettjeik a következők voltak:

Kisiskolások környezeti nevelése – Oktatási Minisztérium: Petrák Béla politikai főtanácsos

A Telki-csoport az alsós gyermekek környezeti nevelését tanulmányozta. Játékos foglalkozások keretében mérték fel a kisdiákok tudását több témakörben, mint például a szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékosság és a víz körforgása. A tapasztalataik szerint mindenképpen szükség lenne a szélesebb körű környezettudatos képzésre, hogy a gyermekek szemléletét már alsós korukban alakítani lehessen, de ehhez elengedhetetlenek a korosztályukra tervezett módszertani segédanyagok.

Az iskola energiatérképe – Magyar Energia Hivatal: Lángfi Pál osztályvezető

A csapat elsőként elkészítette a Trefort Gimnázium energia-térképet. Ehhez hosszabb időn keresztül mérték az iskola termeinek fényerősséget és hőmérsékletét. Így végül képesek voltak javaslatot tenni az iskola vezetésének, hogy hogyan lehet jobban kihasználni a napközbeni fényviszonyokat, és hol van szükség a hőmérséklet emelésére. A csoport a Magyar Energia Hivataltól hasonló mérések támogatását kéri, hogy a hazai iskolákban is gyakorlattá válhasson a takarékos és környezetbarát energiagazdálkodás.

Belső kerületek zöldebbé tétele – Fővárosi Önkormányzat: Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes

A Zöldítés csapat a főváros zöldebbé tételét tűzte ki célul. Felmérésükből kiderült, hogy a lakosság örömmel fogadná a kezdeményezést, és ki is venné részét a teendőkből. Mivel a parkok telepítése költséges és hely sincs rá, a csoport ötlete szerint az épületek tetejét és oldalfalait kellene kihasználni növények telepítéséhez. Azonban a kezdeményezés csak az önkormányzatok segítségével valósulhat meg.

Szórólapok környezeti problémái – Göncöl Alapítvány: Kiszel Vilmos elnök

A csoport feladatául a szórólapok kihasználtságát és környezetbarát elhelyezését szolgáló javaslat kidolgozását választotta. Felmérést végeztek, amely szerint az embereknek csupán kis százaléka olvassa végig a szórólapokat és használja ki az általuk nyújtott lehetőségeket, így a szórólapokból képződő rengeteg papírhulladék feleslegesen terheli környezetünket. Elképzelésük szerint speciális hulladékgyűjtők kihelyezése a forgalmasabb csomópontokban megkönnyítené a papír elszállítását és újrahasznosítását. Azt is szeretnék elérni, hogy a szórólapok összetételét, környezetbarát mivoltát jogszabályok írják elő, így lehetőség nyílna a legszélesebb körű újrafeldolgozásra.

Az iskolabüfé egészségi és környezetvédelmi problémái – Népszabadság: Hargitai Miklós szakújságíró

A csapat tagjai iskolájukban készítettek felmérést diáktársaik körében az iskolabüfével kapcsolatosan. Kiderült, hogy a gyerekek többsége hetente többször vásárol a büfében, de alig egy-két tanuló nézi meg a megvásárolt étel-ital összetételét és van tisztában az egészségükre gyakorolt hatásával. Az is kimutatható, hogy az úgynevezett „büférendeletben” foglaltak a mindennapi életben nehezen betarthatók, így olyan törvényeket kell hozni, amelyeket könnyen be lehet tartani, de nem a büféüzemeltetők és a szülők pénztárcájának kárára. Nagyon fontos emellett az egészség szempontú külső és belső ellenőrzés megszervezése is.

A program nemzetközi vetülete
A 2005. decemberétől 2006 októberéig tartó II. Nemzetközi Ifjúsági ÖKO-Parlament programban 14 ország 120 csapata vesz részt. A csapatok tagjai 14-17 éves tanulók, akik egy-egy helyi környezeti problémát vizsgálnak, megoldási javaslatokat dolgoznak ki, majd a tapasztalataikat hét különböző érdekcsoport valamelyikéhez (civil szervezetek, oktatók, kutatók, nemzetközi szervezetek, újságírók, vállalatok, hatóságok) címzett nyílt levélben foglalják össze. A program záró fóruma a nemzetközi parlamenti ülés, amelyet 2006. október 18. és 20. között rendeznek Párizsban. A magyar szervezők a diákokat felkészítő pedagógusok javaslata alapján úgy döntöttek, hogy a nemzetközi konferencián Kaposi Dorottya (környezeti nevelés csapat), Szász Nóra és Rosner Dániel (szórólapok csapat), Szöllősi Judit (iskolabüfé csapat), valamint Kiss Marina (energiatérkép csapat) képviselhetik hazánkat.

Az előzményekről

Az első Ifjúsági ÖKO-Parlamentet 2003. december és 2004. október között rendezték meg. Ekkor 3000 európai diák vett részt a kutatásban. A PRO EUROPE kongresszuson Berlinben 10 ország 120 fiatal delegáltja számolt be kutatási eredményeikről, és ekkor nyújtották át az EU vezető tisztségviselőinek a Fehér Könyvet, amely a cselekvési javaslatokat tartalmazta. Magyarországról az ÖKO-Pannon Kht. jóvoltából 5 diák vett részt ezen az eseményen.
Budapest, 2006. június 21.

További információ:
Pribelszki Edina / dr. Bendik Gábor
ÖKO-Pannon Kht.
06/1-383-930

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás