Hirdetés

A Paksi Atomerőmű (PA) Rt. is felelős az április 10-11-én bekövetkezett üzemzavarért – mondta a részvénytársaság vezérigazgatójának főtanácsadója a parlament környezetvédelmi bizottságának tegnapi budapesti ülésén.
“A Paksi Atomerőmű Rt. annyiban felelős az áprilisi súlyos üzemzavar kialakulásáért, hogy nem tárta fel a fűtőelemek tisztításáért felelős cég tervezési hibáját, továbbá a tisztítás során sem ellenőrizte kellőképpen annak végrehajtását” – közölte Vámos Gábor.
A főtanácsadó Kocsis István vezérigazgatót helyettesítette, akit a testület a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) üzemzavar-értékelő jelentéséről hallgatott volna meg. A NAÜ a magyar kormány felkérésére június 16. és 25. között végzett vizsgálatot független szakértőkkel az Országos Atomenergia Hivatalnál, illetve az atomerőműben, a magyar vizsgálatok értékelését, kiegészítését is vállalva. Az ellenzéki képviselők szerint az erőmű vezetése először a tegnapi meghallgatáson ismerte el felelősségét a paksi üzemzavart követően.
“A társaság felső vezetésének, azaz a vezérigazgatónak és Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettesnek ezek után vagy le kell mondania, vagy a kormánynak kell őket leváltania” – mondta Illés Zoltán fideszes képviselő. A főtanácsadó a kormánypárti politikusok véleményével egybehangzóan viszont azt hangsúlyozta, hogy a PA eddig sem titkolta el a felelősségét. Vámos Gábor emlékeztetett: a PA Rt. a környezetvédelmi bizottság május 27-i meghallgatásán nem tagadta, hogy a társaság felelős lenne. Józsa István szocialista képviselő ehhez hozzátette, hogy az üzemzavart kiváltó alapvető ok ugyanakkor a francia-német Framatome APN tervezési munkájában volt.

“A paksi vezetés az üzemzavar kapcsán eddig mindig igazat mondott a meghallgatásokon, és az elmondottak összhangban állnak a NAÜ jelentésével is” – szögezte le az MSZP-s politikus.
Vámos Gábor ismertette a PA tevékenységét az üzemzavar következményeinek felszámolására. A PA Rt. igazgatóságának döntése értelmében az üzemzavar következményeinek elhárítására az orosz TVEL kap megbízást. A cég tervei szerint a kettes reaktor pihentető medencéje melletti aknában lévő 30 sérült fűtőelemet a víz alatt szétdarabolják, majd speciális, hermetikusan zárt tokokba helyezve azokat 3-5 évre átrakják a medencébe. Elmondása szerint szeptember elején várhatóan megszületik a szerződés a helyreállítási tevékenységről, amelyet ezt követően az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris bizottságának kell engedélyezni.
“A tevékenység műszaki tervezése, a szükséges eszközök gyártása és az elhárítás végrehajtása 7 hónapot vesz igénybe” – közölte a főtanácsadó, aki hozzátette, hogy a többszintű engedélyeztetés miatt nem lehet megmondani, hogy mikor zárul le a projekt, mi lesz később a nagy aktivitású hulladéknak számító hermetikus tokokkal, s hogy mikor indulhat be újra az erőmű kettes blokkja.

Illés Zoltán szerint nem lenne szabad azokra bízni a műszaki elhárítást, akik “rossz döntéseikkel korábban előidézték az üzemzavart”. A képviselő hangoztatta, hogy ezen kívül a TVEL megoldását feltétlenül véleményeztetni kellene a NAÜ-vel, ugyanis szerinte a fűtőelemek szétdarabolása és az akna alján lévő radioaktív törmelék rendkívül veszélyes. Szavai szerint “csak a jóistennek köszönhető, hogy eddig nem volt atomkatasztrófa”. “A tervezett elhárítási lépéssorozat most akár hidrogénrobbanást is előidézhet.”

Józsa István megdöbbentőnek és felelőtlennek nevezte az ellenzéki politikus “hisztériakeltését”, ami – mint mondta – csak az emberek biztonságérzetének gyengítését szolgálja. Vámos Gábor szakszerűtlennek tartja a fideszes képviselő felvetését. “A jelenlegi állapot biztonságos, semmilyen veszéllyel nem fenyeget a fűtőelemek szétdarabolása” -közölte a vezérigazgatói főtanácsadó.
A bizottsági ülésen a képviselők szavaztak arról, hogy a paksi üzemzavar következményeinek kezelésére kezdeményezzék-e kormánybiztos kinevezését. Az indítványt a kormánypárti képviselők 11 elutasító szavazatával 10 ellenzéki támogató voks mellett a testület elvetette.
2003. augusztus 26.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás