Hirdetés

2005. szeptember 19 –én mutatják be Budapest néhány óvodájában azt az óvodásoknak íródott ismeretterjesztő színdarabot, amely országjáró körút keretében népszerűsíti a szelektív hulladékgyűjtést a legkisebbek körében.

Óvodásoknak szóló mesejátékkal bővítette szelektív hulladékgyűjtési oktatóprogramját az ÖKO-Pannon Kht., az első csomagolási hulladék hasznosítását koordináló szervezet. Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatták, hogy a gyerekek már egészen fiatal korban nyitottak a hulladékok kezelésével és hasznosításával kapcsolatos ismeretekre, ezért a kht. az általános iskolás korosztály mellett az óvodások környezeti nevelésére is nagy hangsúlyt fektet.
A csomagolási hulladékok szelektív gyűjtését játékos, a kicsik életkori sajátosságainak megfelelően bemutató feladatlap, kifestő és mesekönyv mellett útjára indult az ismeretterjesztő mesejáték.

A Hajnal című színdarabot 4 hivatásos fiatal színész adja elő, akik 45 perc alatt többször cserélnek jelmezt és szerepet. A színészek nem csak eljátsszák szerepüket, de interaktív módon be is vonják a gyermekeket a játékba. A darab főszereplője, Hajnalka, aki ÖKO Panna és ÖKO Palkó segítségével keresi a választ arra, hogyan menthetők meg környezetünk értékei és hogyan óvható meg tisztasága. A végső megoldás többek között a szelektív hulladékgyűjtésben rejlik. A szelektív hulladékgyűjtésre való oktatás, a környezettudatra való nevelés ezen formája egy teljesen egyedüli és új kezdeményezés Magyarországon. A ötlet kigondolójának az volt a célja, hogy a kicsinyeket a saját nyelvükön, gyereknyelven és játékos formában szólítsa meg a jó cél érdekében, valamint már egészen kicsiny korban hozzászoktassa a gyermekeket a környezettudatos magatartáshoz, hogy mire felnőnek, a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés mindennapjaik része, életük természetes velejárója legyen.

A kezdeményezést támogatja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is. Az ÖKO-Pannon 2005-ben összesen 100 előadást szervez partnervárosaiban. A színdarab májusi bemutatója óta eddig közel 50 oviban mutatták be. Az érdeklődés meglehetősen nagy, hiszen a színvonalas előadás házhoz megy az óvodákhoz, és ahogyan az oktatóprogram többi eleme, a kht. partnervárosai számára ingyenes.
Helyszínek és időpontok:
Budapest Aprajafalva Óvoda (Kiss János altábornagy u. 29.) 9.00
Brunszvik Teréz Napköziotthonos Óvoda (Lovas út 3.) 11.00

További információ:
Pribelszki Edina ÖKO-Pannon Kht. 1/383 9305 epribelszki@okopannon.hu
Szilágyi Ágnes Noguchi Porter Novelli 1/312 7289 aszilagyi@noguchi.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás