Hirdetés

Magyarország legkisebb turisztikai régiója az ökoturisztika meghatározó szerepéhez juthat az idegenforgalomban kiváltképp, ha megvalósul az 500 millió forintos állami támogatással készülő Ökocentrum, amely a Tisza-tó természeti értékeit és a régió hagyományait mutatja be.

A Tisza-tó jövője alapvetően attól függ, hogy képes-e egyedi turisztikai kínálatot létrehozni, olyat, amelyet a vendég sem az országban, sem Közép-Európában nem talál másutt – hangsúlyozta Molnár Anita, a Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda vezetője.

A természet csodálatos vízi paradicsomot varázsolt a mesterségesen létrehozott Tisza-tó területén, amelyet csaknem 30-40 sziget, számtalan holtág és csatorna tesz változatossá. Ez ad otthont a Tisza-tavi madárrezervátumnak, amely a Hortobágyi Nemzeti Park részeként ma a Világörökség részét képezi. Az elmúlt esztendőben 60 ezer vendég kereste fel a régiót, mintegy 300 ezer vendégéjszakát ott töltve, amely a korábbi évhez 30 százalékos növekedést jelent.

Az idegenforgalom motorja e területen az ökoturizmus lehet, amelyhez itt kiválóak az adottságok. A Tisza-tavi madárrezervátum professzionálisan szervezett bemutatása például európai színvonalú – kikötőkből indul majd. A kijelölt útvonalakon haladhatnak a fotósok, a természetkedvelők, az ornitológusok. A madármegfigyelő tornyokból garantált a látvány, és a természet szépségeit a túravezetők segítségével élvezhetik a vendégek. Mindezek megvalósulásának legfontosabb állomása az Ökocentrum megépülése. Az Ökocentrum a régió egyetlen, az országban is egyedülálló turisztikai látogatóközpontját jelenti, olyan élményparkot, amely az egész család számára kínál programot a Tisza-tó partján.

Az 500 millió forintos állami támogatással létesülő Ökocentrum jellegében hasonlít majd az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkhoz, de témájában egyedülálló komplexum lesz. Feladatai közé tartozik a Tisza-tó halfaunájának bemutatása is, emellett pedig konferenciák, szemináriumok, képzések szervezése. A Mesterségek Házában és a Vásártéren élő bemutatókat tartanak a környék kézműves mesterségeiből (fazekas, gyékényes, bőrös, nyeregkészítő) és az elkészült darabokat természetesen árusítják is. Ez lesz a kiindulópontja a tó és a folyó partján fekvő falvakba irányuló túráknak, kerékpáros kirándulásoknak.

A tájegység kiemelt rendezvénysorozata, amelyet hagyományteremtő céllal indítanak, a Tisza-tavi Fesztivál. Szervezési jogát a szolnoki székhelyű Szféra-Tisza Kft. nyerte el. A koncertekkel, jet-ski-versennyel, lovas bemutatókkal, hőlégballonozásokkal, kézművesvásárokkal, sportvetélkedőkkel és természetesen horgászversennyel, valamint halászléfőzéssel kísért fesztivál helyszínei a tó és a folyó menti falvak lesznek. A turisztikai szezonban emellett még számos hagyományos és új kulturális szórakoztató rendezvény, például a III. Motoros Találkozó és Rockzenei Fesztivál, a Kiskörei Búcsú, a X. Művészeti Alkotótábor, a Romafolk Fesztivál, a Kiskörei Forgatag, a Szezonzáró Dáridó -kínál különleges programot az érdeklődők számára.

A térség egyik kiemelt rendezvénye lesz a nemzetközi ökoturisztikai konferencia. Köztudott, hogy a WTO 2002-t az ökoturizmus évének nyilvánította. A rendezvény központi témája a Kárpát-medence nemzeti parkjainak ökoturizmusa lesz, amelyet június közepén Tiszaroffon az újonnan nyíló kastélyhotelben tartanak.

A Tisza-tavi regionális turisztikai pályázatokra tavaly 533 millió forintot osztottak szét. A Széchenyi Terv keretében megjelenő és a Tisza-tavi turisztikai régióra vonatkozó idei regionális turisztikai pályázati témák között szerepel a turisztikai termékfejlesztés, rendezvények, turisztikai marketingtevékenység, és üdülőhelyi községközpontok támogatása. A pályázattal elnyerhető támogatások összege 300 ezer és 10 millió forint között változik, a támogatás aránya 50-70 százalék lehet.

A Tisza-tó környéki falvak számos egyedi látványosságot, programot kínálnak. Az ország legnagyobb cseresznyéskertje például a Tisza-parti Nagykörűben található – például itt van a mézédes germersdorfi cseresznye a hazája. Az itt található fajtagyűjteményben 77-féle cseresznyefát nevelnek, amelyek terméséből főzik a híres Nagykörű 77-es pálinkát. Júniusban itt tartják a Cseresznye Fesztivált.

A Széchenyi Terv támogatásával kezdődött meg a berekfürdői termálfürdő rekonstrukciója. Ugyancsak pályázatón elnyert támogatással korszerűsödik a Termál Kemping és Panzió, s létesül a Millenniumi Park. A poroszlói Fűzfa Pihenőpark területén tavaly nyílt a fedett uszoda. Tiszacsegén június utolsó hét végéjén rendezik a mindig nagy érdeklődéssel kísért Gyorsasági és Veterán Motorversenyt.

A Tisza-tavi turisztikai régió jelentős múlttal rendelkező településének, Tiszafürednek 1987 óta van gyógyvízzé nyilvánított termálvize, amellyel a termálfürdő működik és fizikoterápiás gyógyításra használnak. Abádszalókon található Kelet-Magyarország legmodernebb kikötője az Attila-öbölben, ahol százötven kikötőhely van. Itt nagy hajók is kiköthetnek, de működik jet-ski-tároló is. Egyedül a Tisza-tavon engedélyezett Európában a benzinüzemű motoros vízisport-eszközök használata igaz, kijelölt útvonalon, pályákon, de közlekedhetnek a vízi sportot kedvelők.

Mindent egybevetve: soha nem látott, visszafordíthatatlan fejlődés indult meg Magyarország ezen egyedülálló természeti kincsekben dúskáló területén.
B. Mezei Éva Üzleti7 2002/16.sz.
2002.04.23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás