Hirdetés

Olajjal szennyezett talaj olcsó és gyors megtisztítására kísérletezett ki világújdonságnak számító biotechnológiai eljárást a szegedi Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Biotechnológiai Intézet.

A baktériumok a helyszínen “falják fel” a talajba került olajat. A szabadalmaztatott új eljárás költsége töredéke a jelenleg ismert egyéb módszereknek, amelyeket az drágít meg jelentősen, hogy a szennyezett földet ki kell bányászni és el kell szállítani, esetleg el kell égetni. Az élővilágban jelen lévő mikroorganizmusok közül szelektálódnak olyanok, amelyek képesek a szerves eredetű szennyeződéseket előbb tolerálni, majd mintegy táplálékként elfogyasztani és hasznosítani. A kőolajjal szennyezett területen is előbb-utóbb megjelennek az olajfaló baktériumok, amelyek képesek a szénhidrogéneken növekedni, fejlődni, szaporodni. A baktériumok – szennyezéstől és egyéb más körülményektől függően hosszabb-rövidebb idő alatt – önmaguktól, emberi beavatkozás nélkül is megtisztítanák a területet.
Az intézet ennek az időnek a megrövidítésére találta meg a helyszínen alkalmazható, megfelelő megoldást. A kutatócsoport tagjai első lépésként olajjal szennyezett területekről, olajkutak környékéről mintákat gyűjtöttek be, közülük kiválasztották azokat a baktériumtörzseket, amelyek megfelelő aktivitással rendelkeznek különböző szerves vegyületek lebontásában. A következő fázisban a legaktívabb baktériumokat laboratóriumi körülmények között szaporítják, ezt követően optimalizálják a körülményeket: adalékanyagokkal további segítséget adnak a törzsek minél gyorsabb működéséhez.
A technológia harmadik, egyben világújdonságnak számító fázisát a fertőzött helyszínen végzik, ahol a laboratóriumban elkészített baktériumos tápoldatot – apró robbantásokkal – a talajba juttatják, akár 6-8 méter mélyre. Ez úgy történik, hogy az adott területen lyukakat fúrnak, a lyukak egy részébe a baktériumok kerülnek, a többibe pedig robbanótöltet. A robbanás következtében a föld megrepedezik, és megfertőződik a baktériumokkal, amelyek azután gyakorlatilag megeszik az olajat.
2002. június 14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás