Hirdetés

Négy olasz vállalat is tervezi bioetanol üzem létesítését a környezetbarát energiahordozók felhasználása iránti országos felbuzdulás nyomán. Olaszország egyébként a sereghajtók között van Európában a bioetanol termelés terén. Tervei között egy százalékos bekeverési arány szerepel az idei évre és ennek duplája a 2008-as évre.

Meglévő termelési kapacitásai azonban még ehhez sem elegendőek, az ipar kapacitásbővítő beruházásait pedig az ösztönző adókedvezményekről szóló rendeletek meghozatala körüli bizonytalanság késleltette.

Olaszország jelenleg évi 2,4 millió hektoliteres bioetanoltermelési kapacitással rendelkezik. Ez egyetlen üzem kapacitásnövelő beruházása az idén 2,7 millióra emeli. A mindössze két meglévő olaszországi bioetanol termelő üzem egyike az Alcoplus az idén szeptemberre 700 ezer hektoliterre növeli éves termelési kapacitását a jelenlegi 400 ezerről. Az Assodistil ágazati képviseleti szervezet három bioetanol üzem tervéről tud, amelyek ha megvalósulnak, akkor 2009-re évi 8 millió hektoliter lesz az ország termelési kapacitása és hozzájárulnak ahhoz, hogy Olaszország teljesíteni tudja a 2007-re kitűzött 3,12 millió hektoliteres tervet és a 2008-as 6,24 millió hektoliteres tervet.

A szicíliai Bertolino Group évi kétmillió hektoliteres termelési kapacitású üzemet tervez építeni, amely helyben termelt cirokból állítana elő alkoholt és bioetanolt. A Bertolino tulajdonában van az ország másik működő bioetanol termelő üzeme, az Tarpani-i IMA, ami importált alkoholt dolgoz fel és szinte teljes termelését, évi kétmillió hektolitert az észak-európai országokban értékesíti.

“A teljes kapacitás akár évi 4 millió hektoliter bioetanol islehet. Minden az importon múlik. Amennyiben az importált alkohol mennyisége csökken, az új üzemmel alkoholt állítunk majd elő, amit a Tarpani üzemben dehidratálunk” – közölte a csoport elnöke Antonina Bertolino.
A legnagyobb olasz malomipari vállalat a Grandi Molini Italiani évi 1,3 millió hektoliteres termelési kapacitású üzem beruházást tervez a Velencétől északra fekvő Porto Marghera iparvidéken. Az üzem 2008-ban kezdi meg a termelést. Nyersanyagként helyben termelt kukoricát használ majd fel, évi 350 ezer tonnát, ami újdonságszámba megy Olaszországban, ahol a bioetanolt hagyományosan boralkoholból és melaszból állítják elő.
Az Alcopuls és egyik főrészvényese az Italia Zuccheri cukoriparivállalat két lepárló üzem építését vette tervbe, egyenként 1,0-1,5 millió hektoliteres termelési kapacitással.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás