Hirdetés
BBC

Dél-Amerika egyik leghíresebb turisztikai nevezetességének a chilei San Rafael gleccsernek brit szakértők szerint nagyon rossz az állapota. A Világörökség részeként nyilvántartott gleccser ugyanis olvad, ezt pedig a térségben egyre jobban érzékelhető felmelegedés okozza.

“A gleccser nemcsak a Világörökség része, hanem a terület az Unesco bioszféra programjában is szerepel és egyben nemzeti park is” – közölte Neil Glasser. A chilei nevezetesség a világ egyik legtöbbet mozgó gleccsere, 17 métert mozdul el minden nap. A vizsgálatokból kiderült, hogy a helyszínre érkező turisták közül sokan firkáltak rá. Ezek a karcolások is hozzájárultak, hogy a jégfal néhány év alatt csaknem egy kilométert zsugorodott. Az elmúlt években mért rekordmelegek azonban az olvadás fő okozói.


az olvadó San Rafael
az olvadó San Rafael
A földtani vizsgálatokból kiderült, hogy az 1800-as években a jégfal 10 kilométerrel nagyobb volt, csaknem teljesen benyúlt a jeges tengerbe. A brit kutatók úgy vélik, hogy míg a gleccser ötezer évig nem mozdult, addig az elmúlt száz évben drasztikus változásokon megy át. Az észak-patagóniai jégsapka a globális felmelegedés következményeként gyorsan olvad, és ezt semmi sem mutatja jobban, mint a San Rafael gleccser. “A patagóniai jégmezők az adatok szerint sokkal gyorsabban olvadnak, mint a bolygó más jéggel borított területei.
Ezek egyértelmű jelei a globális felmelegedésnek” – tette hozzá Neil Glasser. Tavaly amerikai kutatók is vizsgálták a patagóniai jégsapkát, és ők is hasonló eredményre bukkantak. Az amerikai űrkutatási hivatal szakembereinek felmérése szerint Patagóniában 63 területen indult meg az olvadás. Évente 0,04 milliméterrel vékonyodik Dél-Amerika csücskében a jégréteg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás