Hirdetés

Omlik a partfal a baranyai Dunaszekcsőn: a megrepedt löszdombról korábban levált félmillió köbméteres darab süllyed és menthetetlenül a Duna felé tart.

Milos Attila a Baranya Megyei Védelmi Bizottság titkára elmondta, hogy a területen található négy üresen álló hétvégi házból egy összedőlt, személyi sérülés azonban nem történt, emberéletek nincsenek veszélyben. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében lezárta a környéket, a katasztrófavédőkön és a geológusokon kívül senkit sem enged az érintett partszakasz közelébe. A hajóforgalom korlátozására a jelenlegi helyzet alapján nincs szükség.

Nem szerencsés, hogy az omló partfaltól húsz méterre van a 2600 lelkes község egyik víztároló tartálya. Az itt élők azonban akkor sem maradnának ivóvíz nélkül, ha megsérülne, mert a vízügyi szakemberek szerint a közeli Bár település hidroglóbusza biztosítaná a rendszer működtetéséhez szükséges nyomást – tette hozzá Bori István, a megyei katasztrófavédelem igazgató-helyettese, aki megjegyezte, a tárolót nyárra biztonságos helyre költöztetik, nem tudni azonban, addig mekkora darabok szakadnak még le a löszfalból.

Oszvald Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szakági főgeológusa a helyszínen tartott szemlét követően azt közölte, hogy a partfal szakaszosan omlik a Dunába. Lassú folyamatról van szó, melynek végét nem lehet előre megmondani. Ő és kollégái korábban a folyó tavaszi áradására jósolták az omlást, ez egy-két hónappal korábban következett be. Az eset ritka ugyan, de nem példátlan, az 1960-1970-es években több ilyen jelenség is volt az Ercsi-Dunaújváros partszakaszon, volt, hogy egyszerre 1,5-2 millió köbméter föld omlott a Dunába.

A tanulság az emberek számára az, hogy a szép kilátás miatt nem érdemes meredek balatoni, vagy folyami partszakaszokra házakat építeni, azok ugyanis a föld mozgása miatt veszélybe kerülhetnek – jegyezte meg a geológus. A löszfal omlásának hírére a helyszínre utazott Kóthay László, a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára, aki elmondta: a területen nyugalmat tapasztalt, minden érintett végzi a feladatát és a lassú folyamatnak köszönhetően nem lesz szükség a hajózási tilalom elrendelésére. Az esetleges zátonyképződés miatt csak az érintett folyószakasz jobb partján, ötvenméteres sávban nem lehet hajózni és horgonyt vetni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás