Hirdetés

A települések pályázati úton elnyerhető támogatásának 2003-tól alapfeltétele lesz a helyi környezetvédelmi program, melynek megléte eddig csak előnyt jelentett az elbírálásnál – hangzott el 2001. június 19.-én Kerekegyházán rendezett kétnapos szakmai tanácskozás nyitónapján.
A konferenciát a Bács-Kiskun megyei Közigazgatási Hivatal szervezte, országosan az elsők között azzal a céllal, hogy a Duna-Tisza közi települések polgármesterei, jegyzői átfogó információkat kapjanak a részben a közelmúltban született kormányrendeletek, döntően pedig az európai integrálódás kapcsán az önkormányzatokra e témakörben háruló feladatokról.
Csepregi István, a Környezetvédelmi Minisztérium helyettes közigazgatási államtitkára a fórumhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón bejelentette: a szilárd és folyékony hulladék kezeléséről való gondoskodás minden önkormányzatnak kötelező feladata lesz, mégpedig a település nagyságától függően idei vagy jövő évi határidővel.
– Ez azt jelenti, hogy a tanyákat is beleértve a település teljes közigazgatási területére kiterjedően meg kell szervezni a szemétszállítást – közölte.
Hozzátette: az önkormányzatoknak a keletkező hulladék mennyiségének figyelembe vételével kell meghatározniuk a közszolgáltatás díját, amely nemfizetés esetén közadók módjára behajtható lesz.
Rámutatva, hogy a szemétszállítási díj kapcsán az elmúlt tíz évben legalább száz alkotmánybírósági döntés született, hangsúlyozta a körültekintő döntés fontosságát.
Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a környezetet kímélő helyi hulladékkezelés, például a kertes lakásoknál alkalmazható komposztálás esetén indokolt az adott háztartásra kirótt díj mérséklése.
Kemény Attila, a környezetvédelmi tárca másik helyettes államtitkára leszögezte: az épített és természetes környezet összhangjának megteremtésében, fenntartásában az önkormányzatoknak kulcsszerepe van.
– Még inkább így lesz ez az uniós integrálódás után, mivel az EU általános alapelve és gyakorlata az, hogy a lehető legtöbb döntés helyben szülessen, ott, ahol az ahhoz szükséges legtöbb információ rendelkezésre áll – mondta.

A több mint száz Duna-Tisza közi település képviselőinek részvételével zajló mostani tanácskozást példaértékűnek minősítve kiemelte: az önkormányzatok felkészítése sürgető, hiszen a közösségi jogban három-négyszázra tehető a környezetvédelemre vonatkozó jogszabály-csomag.
Ennek tizedét a csatlakozáskor azonnal alkalmazni kell, a többit pedig ütemezetten – fűzte hozzá.
A minisztérium vezető tisztviselői a sajtótájékoztatón kitértek arra is, hogy a jövőben környezetvédelmi szakember alkalmazása nélkül nem fogják tudni ellátni feladataikat az önkormányzatok.
A kistelepülések úgy oldhatják meg ezt a kérdést – mutattak rá -, hogy összefogással, társulással vagy lazább, csak e területet érintő együttműködéssel foglalkoztatnak ilyen szakembert.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás