Hirdetés

Megjelent a kormány oldalán annak a nemzetközi megállapodásnak a tervezete, ami alapján az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektetők egy Dubaj-szerű negyedet építtetnének Rákosrendezőn egy 220-240 méter magas felhőkarcolóval. Magyarország kiárusítása folytatódik.

tervezet alapján a magyar kormány közbeszerzés vagy versenyeztetés nélkül eladja a dubaji vállalkozónak a 130 hektáros területet. A beruházóval a kormány stratégiai megállapodást is köt, egyben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti a projektet.

A kormány vállalja, hogy megvalósítja a projekt kivitelezéséhez szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket (gyalogos felüljáró, vasút feletti közúti felüljáró, vasúti pálya fejlesztése, a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen, M1 metró meghosszabbítása, kerékpárút és gyalogút).

Ehhez a kormány legalább 800 millió eurós forrást (303,5 milliárd forint) biztosít. A magyar kormány egyben azt is vállalja, hogy a reptéri gyorsvasút jövőbeni fejlesztése esetére közvetlen kapcsolatot biztosít a projektben létrehozott vasútállomás és a reptér között. Egyben törekednek arra, hogy a fejlesztések 5 százalékos ÁFA-kulccsal valósulhassanak meg.  Ezért cserébe az Egyesült Arab Emírségek kormánya vállalja, hogy a kijelölt cég 5 milliárd euró értékű beruházást valósít meg a területen, beleértve a tervezett rákosrendezői vasútállomás megépítését.

Lázár János építési miniszter a beruházásról azt mondta, hogy a 130 hektárból körülbelül 35-re lesz csak szükség a kötöttpályás közlekedés fenntartásához, így 95 hektár marad a konkrét beruházásra. Ebből 60-65 hektárt építenének be, 20-25 hektáron pedig közparkot hoznának létre. A kiválasztott vállalkozás a Burdzs Kalifát is építtető Mohamed Alabbar cége, a Emaar Properties lehet.

Karácsony Gergely főpolgármester rossz ötletnek tartotta a mini-Dubaj megépítését, inkább egy Parkvárost látna szívesen. A beépítésről szóló állásfoglalás vita nélkül átment a fővárosi közgyűlésen. Ebben garanciákat kértek a beruházótól.

Rákosdubaj, vagy parkváros Rákosrendezőn?

Budapest egyik befektetői szempontból legértékesebb rozsdaterületéről a  fővárosi vezetés már 2019-ben készíttetett egy tervet, melyben a döntően MÁV tulajdonú területre 8-10 ezer budapesti család otthona, és munkahelyek létesítése szerepel. A parkvárosban revitalizálnák a Rákos-patakot, tavat, és sok zöldfelületet hoznának létre. Mindezt most felülírja az Orbán-kormány simlis terve, miszerint kiemelt állami beruházással a világ egyik leggazdagabb arab ingatlanbefektetője egy dubai mintájú luxuslakóparkot építene gazdag vevőknek, 220 méternél is magasabb látkép romboló tájidegen felhőkarcolókkal. A mini-Dubajt tervező arab befektető – Mohamed Alabbar – a szomszédos Belgrádban a kormány támogatásával már lassan egy évtizede építi a hatalmas ellentmondásokkal övezett úgynevezett Belgrade Waterfront városrészt.

A szerződéstervezet véleményezésre a kormány 8 napot adott, amit a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu címre elküldött üzenettel lehet megtenni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás