Hirdetés
greenfo/mti

Az orosz haditengerészet beismerte, hogy az ő hajóikból kiszivárgott üzemanyag okozta a tengeri olajszennyezést az ír partok közelében.

Az ír haditengerészet a múlt héten nagy kiterjedésű olajfoltot fedezett fel Nagy-Britannia nyugati és Írország déli partvidéke között, közel ahhoz a helyhez, ahol feltöltöttek üzemanyaggal egy orosz repülőgép-hordozót. Igor Digalo, az orosz haditengerészet szóvivője közölte, hogy szakértőik Írországba utaztak a kérdés megvitatására.

A szóvivő szerint a két fél egyetértett abban, hogy az olajszivárgás eddig nem okozott károkat a part menti halászati vizeken. Digalo közölte: mintegy 20-30 tonna olaj került a Kelta-tengerbe. A folt azóta kisebb darabokra szakadt szét, és csökkent a kiterjedése.
Az ír hatóságok február 15-én értesültek az akkor közel öt és fél kilométer hosszú és ugyanilyen széles olajfoltról. Az ír hatóság akkori becslése szerint közel 500 tonna üzemanyag kerülhetett a tengerbe. John Lucey, az ír környezetvédelmi hivatal biológusa szerint a térségben tíz éve nem történt ilyen méretű olajszennyeződés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás