Hirdetés

A fővárosi agglomerációban tapasztalható zöldterület-fogyatkozás megfékezésére együttműködési megállapodást kötött az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága és a helyi zöldeket tömörítő Pilisi Civil Fórum (PCF) Budapesten.

Illés Zoltán (Fidesz), a bizottság elnöke a megállapodás aláírását követően elmondta: a Budapest környéki települések külterületeinek mértéktelen belterületbe vonása egyrészt tönkreteszi a környezetet, másrészt a fokozódó gondok gerjesztette beruházások miatt forrásokat von el más régióktól. Az évek óta zajló kedvezőtlen folyamat kordában tartására olyan törvénymódosítások szükségesek, amelyek a települések terjeszkedését népszavazáshoz kötik, a településrendezéseknél kizárják a külső befolyásolás lehetőségét és a környezetbarát települések számára lehetővé teszik az elmaradó gazdasági előnyök kompenzációját – jelentette ki a bizottsági elnök. Át kell gondolni a Budapestet érintő úthálózat-fejlesztéseket is. Az M0-ás körgyűrűnek a főváros északnyugati részén nem feltétlenül kell zárulnia, hiszen az újabb területek felszámolásán túl, a megnövekvő forgalom, illetve az amiatt odatelepülő különböző létesítmények további környezeti károkat okoznának – mutatott rá a politikus.
A települések terjeszkedését szabályozó, évek óta készülő Budapest agglomerációs rendezési tervre utalva elmondta: a főváros környéki zöld területek fogyatkozása olyan mértékűvé vált, hogy a tervről szóló törvény vagy akár az addig megoldást jelentő moratórium sem segíthet már.
2002. március 5.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás