Hirdetés

Az ország csaknem száz környezetvédelmi és vízügyi szakemberének részvételével kezdődött meg ma a XIII. Országos Környezetvédelmi Információs Konferencia Balatonbogláron.
A háromnapos tanácskozás megnyitóján Kara Pál, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára kiemelte: az elkövetkező évektől mind nagyobb felelősség hárul az
önkormányzatokra a környezetvédelmi feladatok ellátásában. Annak ellenére, hogy az utóbbi években törvények sokasága jött létre a környezet védelmében, a települési önkormányzatok szakmai felkészültsége elmaradt a követelményektől – tette hozzá.

Mivel az európai uniós csatlakozás után felértékelődik a települések szerepe, halaszthatatlanná vált az önkormányzatok felkészítése a rájuk váró szigorú környezetvédelmi feladatok ellátására, hiszen nagyon kevés idő áll rendelkezésre a 2004-es csatlakozásig – hangsúlyozta Kara Pál.
A teendők sorában határozta meg az önkormányzati apparátus egészének pénzügyileg is támogatott továbbképzését, aminek során a közigazgatási szakemberek az EU rendszerének működését, a pályázatok elkészítésének módját tanulják meg. A Balatoni Szövetség elnökeként Szabó Imre 74 balatoni település önkormányzatának képviseletében arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy a környezeti gondok csakis a Balaton Régió oldaláról közelíthetőek meg. Szabó Imre a megoldásra váró feladatok között elsőként a vízkészlet-gazdálkodást jelölte meg. Szorgalmazta, hogy a Balaton külső vízpótlásának lehetőségeit is vizsgálják a szakemberek. A környezeti tényezők egyikeként emlékeztette a hallgatókat arra, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a parlagfű elszaporodása a tó mellett, aminek orvoslásához a kormány beavatkozását kérte.
2002. szeptember 11.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás