Hirdetés

A felső-ausztriai tartományi vezetés bírálta az osztrák atomellenzők akcióját, amelyben egy osztrák-cseh határátkelő lezárásával tiltakoztak a temelíni atomerőmű üzemeltetése ellen.

Josef Pühringer tartományi elöljáró nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy határblokáddal nem lehet megoldani az atomerőművekkel kapcsolatos problémákat. Kiemelte, hogy a tiltakozók rossz helyet választottak az akciójuknak, mert a határátkelő lezárásával olyan utazókat büntetnek, akiknek semmi közük Temelínhez. Az elöljáró hozzáfűzte, hogy megérti a tiltakozók elégedetlenségét, mivel nagyon lassan halad annak a megállapodásnak a teljesítése, amelyet Bécs öt évvel ezelőtt kötött Prágával a temelíni atomerőmű üzemeltetési biztonságának a növeléséről.

Pühringer felszólította az atomellenzőket, hogy hagyjanak fel az ilyen akciókkal. Hasonlóképp foglalt állást Rudi Anschober, a Zöldek tartományi környezetvédelmi tanácsosa is, aki ugyancsak megértéséről biztosította az atomellenzők véleményét, ám – mint mondta – “rossz helyet választottak” tiltakozó akciójukhoz, mert annak Bécsben lenne a helye. A tanácsos a szövetségi kormány tétlenségét hibáztatta azért, hogy nem halad a temelíni erőművel kapcsolatos megállapodás teljesítése.

Hétfőn atomellenzők mintegy 30 fős csoportja egy teherjármű keresztbe fordításával zárta le néhány órára a wullowitzi határátkelőt, tiltakozva azért, mert – véleményük szerint – kudarcba fulladt a temelíni atomerőmű biztonságának fokozása érdekében elindított Melker-folyamat. Az osztrák rendőrség végül elvontatta a blokádhoz használt járművet, és ismét megindulhatott a forgalom a határátkelőn keresztül. Az atomellenzők bejelentették, hogy a következő napokban is tiltakozó akciókat tartanak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás