Hirdetés
greenfo/mti

Az osztrák és a magyar kormány támogatásával összeülő konzultatív testület egy, a két ország szakértőiből álló csoport létrehozásáról döntött a Heiligenkreuzba (Rábakeresztúr) tervezett szemétégető ügyében Budapesten.

A tárgyalócsoportot magyar részről képviselő Oláh Lajos, környezetvédelmi és vízügyi államtitkár a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta: a közeljövőben megalakuló, vegyes nemzetiségű szakértői csoport célja az összes lehetséges forgatókönyv felvázolása. A testületnek munkája során egyaránt figyelembe kell vennie a szemétégetőt építtető cég energetikai szempontjait, valamint a környezetvédelmi, turisztikai, mezőgazdasági és lakossági szempontokat is – fejtette ki. Hozzátette: a magyar kormány elsődleges célja a tárgyalásokon a szemétégetőnek a határtól való minél távolabbi áthelyezése.

Az osztrák zöldtárcát képviselő Leopold Zahrer szakállamtitkár kiemelte: az osztrák kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a Bécsben folytatódó tárgyalásokon asztalhoz ültesse a szemétégető kivitelezőjét is. Leopold Zahrer fontosnak tartja továbbá, hogy egy mindenki számára előnyös megoldás szülessen az ügyben, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az osztrák államnak nincsenek jogi lehetőségei a szemétégető építésének áthelyezésére vagy leállítására.

A szakértői csoport bevonásával folytatódó informális tárgyalásokkal párhuzamosan tovább folytatódik a szemétégető építési engedélyezésének eljárása, valamint az Espooi Egyezmény által biztosított környezeti hatásvizsgálati konzultáció – fűzte hozzá az osztrák szakember.

A tárgyalásokon szintén részt vevő Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere örömét fejezte ki, hogy az osztrák fél a magyar területeken élők képviselőit is bevonja az egyeztetésekbe. Viniczay Tibor elismerte, hogy Burgenland tartomány energiaellátásának szüksége van a Heiligenkreuzra tervezett beruházásra, szerinte ezért Szentgotthárd számára a legfontosabb kérdés nem a szemétégető építésének megakadályozása, hanem annak minél távolabbra helyezése a várostól.

Az osztrák-magyar konzultatív csoport következő ülését Bécsben tartja, amelynek pontos időpontját tíz napon belül hozzák nyilvánosságra a tárgyalófelek. A Burgenlandische Erdgasversorgung AG osztrák gázszolgáltató közvetlenül a magyar határ mellé tervezi építeni a mintegy 30 milliárd forint beruházással megvalósuló hulladékégetőjét. Az évente 325 ezer tonna szemetet és szennyvíziszapot feldolgozó létesítmény építése a kivitelező cég elképzelései szerint 2008-ban kezdődne el és 2010-ben fejeződne be.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás