Hirdetés

Az előzetes szándék ellenére mégis megmarad az önálló Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OMSZ azért menekült meg a bürokráciacsökkentés elől, mert nélküle nemzetközi előírások értelmében se a paksi atomerőmű, se a ferihegyi légiforgalom nem működhetett volna tovább.

Korábban már fény derült arra, hogy az OMSZ megmenekülhet a bürokráciacsökkentés elől, az Index kiderítette, hogy miért húzhatták ki az intézményt a Lázár-listáról. A tervek szerint 73 állami intézmény működését vizsgálták felül, ennek jelentős részét egyszerűen megszüntetik és az illetékes minisztériumok veszik át a feladatköröket, míg másokat bevontak volna szakterület alapján más intézmény vagy hatóság alá. A végleges lista márciusra állhat össze a portál szerint, februárban viszont már több bezárásáról döntött a kormány.

Megmenekült a megszüntetéstől a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Magyar Államkincstár, és az Országos Meteorológiai Szolgálat is.

Illés Zoltán, a II. Orbán-kormány egykori környezetvédelmi államtitkára a portálnak úgy nyilatkozott, hogy az érvényben lévő nemzetközi szabályozás értelmében egy évre is bezárhatott volna ferihegyi repülőtér vagy a paksi atomerőmű is, ugyanis csak akkor működtethetők biztonságosan, ha akkreditált meteorológiai szolgálattal állnak kapcsolatban, ilyen nem lett volna az országban az OMSZ megszüntetése esetén. Bár a feladatköröket más szerv vehette volna át, annak engedélyeztetése egy évig is elhúzódhatott volna.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás