Hirdetés

A paksi atomerőmű meghatározó tulajdonosaként cégünk a maximális nukleáris és üzemviteli biztonság mellett a károk elhárítását és a kettes blokk mielőbbi újraindítását tartja a legfontosabbnak – tájékoztatta lapunkat Müller Mihály, a Magyar Villamos Művek Rt. kommunikációs vezetője. Kérdésünkre, tervezik-e Kocsis István vezérigazgató menesztését, Müller azt mondta: az MVM Rt. figyelemmel kíséri az üzemállapot helyreállítását, a vezérigazgató felett a munkáltatói jogokat pedig a Paksi Atomerőmű Rt. közgyűlése gyakorolja.

Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottság alelnöke szerint a paksi atomerőmű azonnali leállítása sem áramhiányhoz, sem az áram árának emelkedéséhez nem vezetne. Müller ugyanakkor állítja: a rendszerben még az importlehetőségekkel együtt sincs akkora tartalék, amely pótolná a hazai energiaszükséglet 40 százalékát produkáló erőmű kiesését.

– Kétlem, hogy biztonságos lenne az ország energiaellátását újra import-, illetve vezetékfüggővé tenni – vélekedett Gács Iván, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem energetikai rendszerek tanszékének docense. A jelenlegi tartalékkapacitás összesen mintegy 500 megawatt, ám ezt olyan fűtőolaj-tüzelésű erőművekben állítják elő, amelyek rendkívül drágán termelik az áramot. Ha a teljes paksi termelést, azaz mintegy 1800 megawattot importból kellene fedezni, meglehetősen sérülékennyé tenné az energiarendszert, egyetlen vezetékszakadás is gondot jelentene.
2003. május 26.
Forrás:NOL

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás