Hirdetés

A Sziget Fesztiválon szelektíven összegyűjtött műanyagpalackok egy részéből polárpulóvereket készíttetne a Pepsi: a 2000 óta gyűjtött palackok egymás mellé rakva már Budapesttől a Balatonig érnének.

Barta Zsolt, az akciót szervező Pepsi kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: az immár ötödik palackgyűjtési program célja, hogy a feleslegessé váló műanyaghulladék ne a szemétbe kerüljön, hanem másodlagos nyersanyagként hasznosulhasson. Az akció keretében az összegyűlt műanyag palackokat bálákba préselik, majd feldolgozzák és a nyersanyag minőségétől függően abból pulóvereket, csöveket, csomagolóanyagokat, vagy rekeszeket készítenek. Ha a terveknek megfelelő mennyiségű palackot sikerül begyűjteni, az több mint 3 ezer darab polárpulóver gyártásához lesz elegendő.
A megelőző évek tapasztalatai alapján a cég arra számít, hogy a Szigeten kapható félliteres palackokból több mint 160 ezer gyűlik össze. A gyűjtés egyre népszerűbb, s így nő a részvevők és a begyűjtött palackok száma is: 2000-ben 80 ezer, 2001-ben 100 ezer darab, 2002-ben és 2003-ban pedig már mintegy 150 ezer darab palack jött össze. Az eddig összesen 12,5 tonnányi termés palackjait egymás mögé fektetve, a palackkígyó Budapesttől a Balatonig érne.
A Sziget Fesztivál szervezőinek közlése szerint az idén a Hajógyári szigeten 300 helyre helyeznek ki állványokat különböző színű zsákokkal, amelyekbe alumínium, műanyag és vegyes hulladékokat lehet gyűjteni. Újra külön gyűjtik a vendéglátó-ipari egységek elhasznált sütőolaját és a büfékben gyűlő üveget is.
Öt helyen várják konténerek a használt elemeket, s értük idén is almát kaphatnak a szigetlakók cserébe.
Mindezen túl a vegyes szemetet a vendéglátóhelyek közelében 200 darab szeméttárolóba, az utak mentén pedig 230 darab fémkonténerbe, 20 egyéb gócponton pedig hasonló óriáskonténerbe lehet kidobni. Idén 300 fős takarítóbrigád tartja tisztán a Szigetet.

Tavaly a fesztivál után a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. összesen 2800 köbméter szemetet gyűjtött össze a rendezvény területén, míg Budapesten egy átlagos napon 14-15 ezer köbméter szemét termelődik.
A környezetvédelem népszerűsítését szolgálja a Sziget Fesztivál Zöld Udvara is, ahol zöld szervezetek előadásait lehet hallgatni, bioélelmiszereket lehet fogyasztani és környezetvédelmi filmeket lehet nézni. A programokért felelős Zöld Fiatalok civil szervezet közleménye szerint a “fenntarthatóság paradicsomának” elnevezett ökológiai központ az élelmiszertermelés, az energiahasználat, a közlekedés, a társadalmi együttélés és a hulladékgazdálkodás témáját egyesíti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás