Hirdetés

A WWF ma közzétett kutatási eredményei szerint a 39 európai országban értékelt csaknem háromezer védett terület közül a természetvédelmi szervezet mindössze százharmincnégyről állapította meg, hogy helyesen kezelt.

A területeket a WWF és egy holland turisztikai vállalat által létrehozott PAN Park Alapítvány feltételrendszere alapján vizsgálták azt kutatva, hogy a kezelésük mennyire felel meg a természetvédelmi szempontoknak.

A jövő PAN Parkjai – Az európai védett területek áttekintése címmel megjelent WWF-jelentés 2926 védett európai területet vett górcső alá, azt vizsgálva, hogy azok mennyire felelnek meg a PAN (Protected Areas Network – Védett Területek Hálózata) Parkok iránt támasztott követelményeknek. Ezt a védjegyet azok a parkok kaphatják meg, amelyekben a kiemelkedő természeti értékek magas szintű turisztikai szolgáltatásokkal párosulnak, s ez utóbbiak nincsenek ellentmondásban a szigorú természetvédelmi elvekkel.

A jelentés szerint Skandináviában, Oroszországban, Közép-Európában és a kelet-mediterrán országokban vannak viszonylag jó állapotú, a PAN Park védjegyre jó eséllyel pályázó védett területek. Azonban a legtöbb védett nyugat-európai, Atlanti-óceán menti és nyugat-mediterrán terület kezelése nem megfelelő. A Balti-tenger és az Adria mentén egyes védett területek kezelése szintén igen alacsony szintű. Az eredmények fényében a WWF felszólítja az európai kormányokat, hogy dolgozzanak ki és fogadjanak el közös kezelési elvet az összes védett területre.

Magyarországon ötvennégy területet (összesen 628 813 hektár) vizsgáltak meg, és az eredmények alapján jelenleg hat nemzeti park esélyes a PAN Park védjegy megszerzésére. Az Aggteleki, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna–Dráva, a Duna–Ipoly és az Őrségi Nemzeti Parkban az összesen megvizsgált területek 54%-áról (273 096 hektár) elmondható, hogy kezelésük közelít a PAN Park feltételeihez.

A WWF ma ítélte oda az első három PAN Park címet egy-egy svéd, finn és lengyel nemzeti parknak a hatékony természetvédelem és a szelíd turizmus összhangjának elismeréseként. A természetvédelem és az idegenforgalom új védjegyének nemzetközi szintű bevezetése alkalmából XVI. Károly Gusztáv, Svédország királya adta át az első PAN Park okleveleket a három nemzeti park igazgatójának. A lengyelországi Bieszczady Nemzeti Park, a svédországi Fulufjället Nemzeti Park és a finnországi Oulanka Nemzeti Park mostantól saját népszerűsítése céljából joggal használhatja majd a PAN Park védjegyet.

„A PAN Park hálózaton keresztül a WWF új pénzügyi forrásokat talál majd a védett területek megőrzésére”, jelentette ki Kun Zoltán, a PAN Park Alapítvány igazgatója. „A védjegy elősegítheti a szelíd turizmus fejlődését, és az olyan látogatókat csábítja majd, akik a hamisítatlan természetet szeretnék élvezni úgy, hogy közben nem tesznek benne kárt. A helyi vállalkozások számára gazdasági lehetőség rejlik a védjegyben, hiszen PAN Park partnerekké válhatnak, és segítséget kaphatnak majd a fenntartható turizmus természetvédelmi alapokon történő fejlesztéséhez.”

A turizmus gyors növekedésének a környezetre gyakorolt negatív hatásai világszerte komoly aggodalomra adnak okot. A WWF feltétlen szükségét érzi annak, hogy a védett területek kezelése hatékony legyen, folyosókkal legyenek összekötve, pufferzónák védjék őket, és úgy legyenek kialakítva, hogy a veszélyeztető tényezőkkel szemben a lehető legrugalmasabban tudjanak védekezni.

További információ:

Kun Zoltán, igazgató, PAN Park Alapítvány
Tel.: 30/916-7795, e-mail: zkun@panparks.org

Márkus Ferenc, igazgató, WWF Magyarország
Tel.: 30/311-1750, (e-mail: ferenc.markus@wwf.hu

A WWF Magyarország honlapja

A témához kapcsolódó angol nyelvű WWF-jelentés és a svéd, a lengyel és a finn nemzeti parkokról készült fényképek letölthetők a www.panparks.org/users/eborza/pressphotos címen.
2002. szeptember 17.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás