Hirdetés

Az elemzők által vártnál is jobb eredménnyel zárta az első félévet a világ második legnagyobb cementgyártója, a Holcim Ltd. A csoport ennek ellenére csökkentette az egész évre szóló árbevétel- és profit-előrejelzését. A Holcim magyarországi leányvállalata, a Holcim Hungária Cementipari Rt. tegnap szerződést írt alá a Piszke Papír Rt.-vel a társaságnál keletkező papíriszap hasznosításáról.
A svájci székhelyű Holcim Ltd. cementgyártó csoport az első félévben az elemzői várakozásokat meghaladva 13 százalékkal, 397 millió svájci frankra (233 millió dollár) növelte nettó nyereségét, miközben árbevétele 5,4 százalékkal, 6,6 milliárd frankra emelkedett. A kedvező eredményben meghatározó szerepe van a 217 milliárd dolláros amerikai szövetségi autópálya-építési programnak, minthogy – mint a Bloomberg emlékeztetett – a csoport árbevételének negyede származik az Egyesült Államokból.
A Holcim a kedvező eredmények ellenére figyelmeztetett, hogy az év végére nem fogja elérni a korábban jelzett célokat. Az árbevétel és az üzemi nyereség tervezett idei 5 százalékos növekedése helyett a forgalom várhatóan csak 3-5 százalékkal bővül a tavalyi 14,01 milliárd frankról, míg az üzemi nyereség a tavalyi 2 milliárd frankos szinten marad. A cég ezt a lassuló gazdasági növekedéssel és az ebből fakadó kényszerű szerkezetátalakítás költségeivel indokolta. Németországban és az Egyesült Államokban, ahol két gyárat bezárnak, az idén 100 millió svájci frankot fordítanak az átalakítás finanszírozására írta a Dow Jones.
A Holcim magyar leányvállalata, a Holcim Hungária Rt. tegnap megállapodást kötött a Piszke Papír Rt.-vel a papíripari szennyvíziszap másodlagos tüzelőanyagként való hasznosításáról. A Holcim lábatlani cementgyárában kívánja felhasználni a papíriszapot, amellyel alternatív energiaforrást teremt a cementgyártáshoz. A lábatlani gyár valójában széntüzelésű, így felhasználható benne a hulladék is. Az iszap hasznosításának ötlete abból adódott, hogy a Piszke Papír szintén Lábatlanban működik, így az alternatív energiaforrás olcsó, hiszen elhanyagolható a szállítási költség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás