Hirdetés

Újabb második világháborús repülőgéproncsot találtak a víz alatti kutatásokkal foglalkozó búvárok a Balatonban. Szerintük a víz alatti környezetet szennyező, ugyanakkor már múzeumokban sem látható gép kiemeléséhez kétmillió forintra lenne szükség, azonban kérelmüket elutasítják a minisztériumok.
Olyan egyedülálló második világháborús repülőgéproncsra bukkant nemrég a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport a Balatonban, amelybál múzeumokban már egyetlen példány sem található tudta meg lapunk. A búvárcsapatot vezető Bruckner János, aki már számos repülőroncsot, kiemelt a magyar tengerből, lapunknak elmondta: a német Focke Wulf 189-es kéttörzsű felderítőgép 1944 augusztusában hajtott végre kényszerleszállást a Balaton közepén, feltehetőleg műszaki hiba miatt. A balesetnek szemtanúja volt egy férfi, aki a partról látta a füstölve zuhanó repülőt, majd azt, ahogy a motorcsónakkal a helyszínre siető rendőrök túlélők után kutatnak, de a gép háromfős személyzetével elsüllyedt. Bruckner János hangsúlyozta: másfél-két millió forintra van szükségük a páratlan lelet kimentéséhez, amely szokás szerint a Hadtörténeti Múzeumba kerülne, de sem a környezetvédelmi, sem a hadügyi, sem a kulturális tárca nem hajlandó segíteni. Ugyanakkor a roncsból szivárgó olaj és motorbenzin súlyosan szennyezi a környezetet, ezért mihamarabb meg kellene kezdeni a kiemelését – tette hozzá.

A Top-Gun búvárcsoport június elején egy Messerschmitt 109 G típusú gépet emelt ki a Balatonhoz közeli kereki mocsárból, februárban pedig egy Il-2 Sturmovik csatarepülőt a magyar tengerből: A munkálatokat a minisztériumok közönye miatt mindannyiszor saját zsebből fizették.
2003.07.23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás