Hirdetés

A Parkerdő természetesen 2010-2012 nevet viselő program célja a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő országos és NATURA 2000 védettségű területek és élőhelyek természeti állapotának megóvása, javítása. 2 év alatt 31 települést érintően összesen 201 erdőrészletben zajlanak a munkálatok.

266 millió forintos európai uniós támogatással tovább folytatódhat a Pilisi Parkerdő Zrt. tavaly sikerrel zárult Parkerdő természetesen programja, amely a főváros környéki parkerdők természetvédelmi fejlesztése terén eddig sosem tapasztalt lendületet hozott.

A „Parkerdő természetesen 2010-2012” elnevezésű, új erdészeti és természetvédelmi fókuszú projekt az előző pályázati időszak eredményeire épít. Ennek nyomán 2012 nyarára, összesen 8 erdészetben, további védett erdőterületek rehabilitációja (erdőszerkezet átalakítás), veszélyeztetett és ritka növény- és állatfajok, életközösségek védelme, védett területeken fennmaradt, az ökológiai kapcsolatokat gátló kerítések bontása, valamint bolygatott, hulladékkal szennyezett élőhelyek helyreállítása valósulhat meg.

„A hazai erdőgazdálkodók évtizedek óta kezelnek eredményesen természetvédelmi területeket, ezért örülünk, hogy erre való szakmai, szervezeti és pénzügyi alkalmasságunkat már a tavaly sikerrel zárult uniós program keretében mi is megmutathattuk. Az, hogy a megkezdett úton tovább haladhatunk, számunkra rendkívül bíztató, hisz ez az elmúlt évtizedekben kimunkált és alkalmazott természetközeli gazdálkodásunk eredményeinek elismerését jelenti.” – mondta Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója a Parkerdő természetesen 2010-2012 program nyitórendezvényén.

A 296 millió forint összköltségvetésű, a szakmai és a civil szervezetek együttes bevonásával előkészített természetvédelmi projekt – az előző pályázathoz hasonlóan – nem csak az erdőszerkezet átalakításra, az élőhely rehabilitációra és a természetes folyamatok elősegítésére, hanem a pályázatot kísérő tájékoztató és szemléletformáló kommunikációra is nagy hangsúlyt helyez. A pályázati eredmények hosszútávú megőrzése, fenntartása nem csak szakmai, hanem jelentős mértékben gazdasági érdek is, ezért a természetkárosító hulladéklerakás, a fa- és kőlopás, az extrém sportok gyakorlása, valamint az illegálisan gyakorolt „zöld” szabadidős tevékenységek megfékezése elemi kívánalom. A védett erdőterületekre bevezető utak elején éppen ezért sorompókat, útelzáró karókat helyez ki az erdészet. A pályázat nem csak a megelőzésre koncentrál; ahol az szükséges, az illegálisan elhelyezett hulladék eltakarítására is sor kerül. A pályázat keretében a tervek szerint mintegy 200 m3 ilyen jellegű hulladék összegyűjtése és elszállítása fog megtörténni.

A Parkerdő természetesen 2010-2012 nevet viselő program célja a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő országos és NATURA 2000 védettségű területek és élőhelyek természeti állapotának megóvása, javítása. A megvalósítás közel két éve alatt 31 települést érintően összesen 201 erdőrészletben zajlanak a munkálatok. A természetvédelmi fejlesztésekre jellemzően az uniós támogatás az első lépés megtételéhez nyújt nagy segítséget, a születő új erdők évtizeden keresztül tartó ápolását a Pilisi Parkerdő biztosítja.

A PÁLYÁZAT ÖSSZEFOGLALÓ ADATAI
• A pályázat címe: Parkerdő természetesen 2010-2012
• Projekt összköltség: 296 172 210- Ft
• Megítélt támogatás: 266 554 989- Ft
• Megvalósítás helyszíne: 201 erdőrészlet a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság és a Kiskunsági homokhát (Dabas) területén.
• Megvalósítás időszaka: 2010. július – 2012. május
Parkerdő természetesen 2010-2012 (3,7 MB word)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás