Hirdetés

Megnyitották Budapest XIII. kerületében a Thurzó parkot – közölte az önkormányzat közleményében. A terület korábban murvás parkoló volt, amit aztán a lakossággal való konzultáció után alakítottak át.

Újlipótvárosban – a Thurzó utca – Visegrádi utca – Ipoly utca – Hegedűs Gyula utca által határolt területen – május 23-án ünnepélyesen átadták a csaknem 5.000 négyzetméteres Thurzó parkot. A Klímabarát Díjas önkormányzat zöld beruházása ökojellegű, egyedi tervezésű közpark rekreációs funkciókkal és smart city (okos város) szolgáltatásokkal. Alig egy év alatt elkészült, s 77 fát, 3 ezer kisebb cserjét, 109 látványos cserjét, 256 örökzöld cserjét, 3700 évelőt és 4500 díszfüvet ültettek ide.
A park 80 százalékát növények borítják. Öntözését automata locsolórendszer biztosítja, de megoldották az ökologikus csapadékvíz-elvezetést is. A közvilágítás energiatakarékos LED lámpákkal valósul meg. A biztonságra 6 térfigyelő kamera ügyel: működtetésükben mesterséges intelligencia is segíti a kerületi Közterület-felügyelet munkáját.
707 millió forintot fordítottak a pihenőparkra, amely egy korábbi murvás parkoló helyén épült meg – az egyik legsűrűbben beépített városrészben. Miként dr. Tóth József polgármester fogalmazott beszédében: „A XIII. kerületben magas életszínvonalat szeretnénk biztosítani az itt lakóknak, az itt dolgozóknak és az errefelé átutazónak is. Ezért is kiemelten fontos számunkra az épített és a természeti környezet alakítása, harmóniájuk megteremtése. A megújulás és az értékőrzés együtt van jelen a zöld beruházásainkban.”

A felnőtteket függőágyak, napozóágyak, és piknikasztalok, míg a gyerekeket alagút-fatörzs, rajzfal, csocsóasztal és faszerkezetű óriáshinta várja.

Thurzó park Fotó XIII. kerületi Önkormányzat

A park reggel 8-tól este 10 óráig tart nyitva, a biztonságra pedig hat térfigyelő kamera ügyel – derül ki a közleményből, ahol további részletek is olvashatóak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás