Hirdetés
greenfo/ MTI

Közel száz meghozott intézkedés hatására mintegy 350-400 hektárnyi területet gyom-, és további 15 hektárnyi területet parlagfű-mentesítettek Zalában, ami a fertőzött területnek mintegy a fele.

Zalában eddig 65 esetben folytattak le gyommentesítési eljárást a gazokkal – leggyakrabban a parlagfűhöz hasonlóan veszélyes feketeürömmel – benőtt területeken. Az elhanyagolt telkeken tenyésző növények allergiás megbetegedést válthatnak ki és a szomszédos termelő biztonságát is veszélyeztetik. Huszonkét parlagfűvel szennyezett területen kényszerintézkedésre került sor: azonnali bírságot szabtak ki és elvégezték a kényszerkaszálást. A tulajdonosok közül ugyan hárman időközben rendbe tették területüket – a többi esetben azonban el kellett végezni a kényszerkaszálást, ami hektáronként 20 ezer forint körüli bírságba kerül a gazdának.

A parlagfüves területek felderítése és beazonosítása az idei évtől a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) adatait felhasználva műholdas helymeghatározó készülék segítségével történik: a földhivatalban a helyrajzi szám és a koordináták alapján azonosítani tudják a tulajdonost – mondta Szabó Béla, a növény- és talajvédelmi szolgálat vezető munkatársa. 

Zala megye közepesen erős fertőzött területnek számít, “az első harmadban benne vagyunk, az országban Zala a negyedik lefertőzöttebb megye” tájékoztatta az MTI-t Németh Istvánné, az ÁNTSZ munkatársa. Ürömpollent ugyan még nem találtak a levegőben, de a parlagfű virágzása már elkezdődött és légköbméterenként – időjárástól függően – 5-12 pollen van a levegőben, ami közepes értéknek számít, de az erre érzékenyeknél már ez is komoly tüneteket válthat ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás