Hirdetés

Gyorsulhatnak a parlagfű-ügyekben a hatósági eljárások, akár 15 nap is elég a “kényszer-kaszáláshoz” – összegezte Bánsági György Fővárosi Közgyűlés Környezetvédelmi Bizott-ságának elnöke a fővárosi parlagfű jogi fórum eredményét a fővárosi és a Pest megyei ön-kormányzat közös sajtóbejárásán.

Új plakátok, tévéfilmek hirdetik a Fővárosi és Pest me-gyei Parlagfű Forródrót hívószámát. Demszky Gábor főpolgármester felhívásban kérte a fővárosi földhasználókat a parlagfűmentesítésre, még a virágzás előtt.
Közös bejárásra hívta meg 2004. június 28-án a fővárosi és a Pest megyei önkormányzat a sajtót és a növényvédelmi, környezetegészségügyi hatósági munkát végző szakembere-ket. A helyszín olyan parlagfüves mezőgazdasági terület Budapest határában, amelyet a Fővárosi és Pest megyei Parlagfű Forródróton (327-1686) jelentettek be.
Bánsági György, a Fővárosi Közgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke elmondta, hogy a főváros levegőjébe az allergiásoknak szenvedést okozó parlagfű pollen nagy részét a főváros körüli mezőgazdasági területekről fújja be a szél. A főváros ezért felvette a kap-csolatot az agglomerációs településeket magába foglaló Pest megye önkormányzatával és együttműködést határoztak el a parlagfű visszaszorítására. Ennek keretében a főváros át-adja a kilenc éve eredményesen folyó Fővárosi Parlagfű Program tapasztalatait és mód-szereit a megyének. Pest megyéből is be lehet jelenteni a parlagfüves területeket a Fővá-rosi és Pest megyei Parlagfű Forródrót (06 1) 327-1686 számán. Ez a szám jelenik meg azon az új figyelemfelhívó plakáton és szórólapon is, amelyet az orvosi rendelőkben, gyógyszertárakban, iskolákban és az utcán terjesztenek. A parlagfű megismertetése a célja a főváros által készíttetett dokumentumfilmnek és szpotfilmnek, amelyet hamarosan a televíziók képernyőjén láthatunk. A plakátokat, szórólapokat és a parlagfű gyűjtéshez cér-nakesztyűt (korlátozott számban) a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában lehet igényelni (V. Károly krt.28.)
Sok bejelentő felháborodását váltotta ki, hogy a parlagfüves földek tulajdonosai esetenként kibújtak a felelősségrevonás alól, a jogi kiskapuk kihasználásával több hónapig elhúzták az ügyeket. Demszky Gábor főpolgármester ezért az elmúlt évben jogszabály-módosítási in-dítványokat terjesztett be. A Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztálya az egységes jogértelmezés és eljárásrend kialakítása érdekében jogi fórumot hívott össze, ahol a felkért növényvédelmi szakemberek segítségével kidolgozták az eljárás meggyorsí-tásának módját. Megállapították, hogy a törvénymódosításokkal már most is el lehet érni, hogy akár 15 nap alatt rákényszerítsék a tulajdonost a gyommentesítésre, illetve, ha nem tenné meg, a hatóság helyette elvégzi a közérdekű védekezést, amelynek költségét azon-ban behajtják. Ráadásul a büntetést is meg kell fizetni, amelynek felső határa idén már 2 millió forintra emelkedett. A főváros felvette a kapcsolatot az APEH-hel, hogy a pénz be-hajtását egy technikai kóddal és formanyomtatvánnyal gyorsan végre lehessen hajtani. Az APEH a behajtott összeget az önkormányzatnak utalja, így az a kerület beavatkozási alap-ját növelheti.
A parlagfűmentesítési tárcaközi bizottság nagy késéssel kiírta idei pályázatát a közmunká-ra, azonban olyan feltételekkel, amelyeket a fővárosi kerületek nem teljesíthettek (kistér-ségi társulások pályázhattak, legalább 10 település egy gesztorral). Bánsági György elnök reméli, hogy a következő pályázatok a fővárosi önkormányzatok számára is elérhető felté-telekkel jelennek meg. Az elnök elmondta, hogy a gyommentesítés elsősorban a tulajdo-nosok feladata; felhívta a figyelmet arra, hogy a közismerten parlagfüves területeken csök-ken az ingatlanok értéke, a lakásvásárlók ma már tájékozódnak és elkerülik a pollenforrá-sok környékét.
Demszky Gábor főpolgármester felhívást intézett a fővárosi földhasználókhoz, amelyben felszólítja a kötelezetteket a gyommentesítésre. A parlagfüvet most, a virágzása előtti két-három hétben lehet a leghatékonyabban irtani – a tövestől való kitépés a leghatékonyabb. A kaszálást ismételten kell végezni, mert az elvágott tőről oldalhajtások indulnak. Ökológi-ai szemléletet ajánl a főpolgármester – a nem művelt területeken elő kell segíteni a gyepe-sedést, erdősülést, a természetközeli állapot visszaállását. Az építkezések környezetében is karban kell tartani a zöldfelületet és gondoskodni kell az újrafüvesítésről. Demszky Gá-bor kéri a külső kerületek önkormányzatait, hogy vegyék fel a kapcsolatot a szomszédos agglomerációs településsel, alakítsanak együtt mezőőri szolgálatot a közös határ felügye-letére; a mezőőri szolgálatra állami támogatást lehet igénybe venni.
2004. június 28.

A Fővárosi Parlagfű Programról a sajtó részére további információ kapható Németh Aranka ügyosztályvezetőtől a 327-1156- os telefonszámon. A Pest Megyei Önkormány-zatnál Kojnok Alexandra ad információt a 485-6800/6208 számon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás