Hirdetés
MTI

Még nem tudni milyen eredménye van az idei, parlagfű elleni harcnak, de az elmúlt hetekben jól látható változásokat hozott a parlagfű-mentesítést is segítő növényvédelmi törvény alkalmazása.

Az allergiát okozó gyomnövény irtását június 30-ig kellett a területtulajdonosoknak elvégezni a vonatkozó rendelkezés szerint. A földhivatalok részletesen felmérik a fertőzött területeket és beazonosítják a tulajdonosokat. Az adatok birtokában a növényvédelmi szolgálat elvégezteti a kényszerkaszálást, és kifizetteti a költségeket azokkal, akik elmulasztották a parlagfű-irtást. A szolgálat szabja ki a bírságot is, ha azonban a pénzt határidőre nem fizetik ki az érintettek, ügyüket átadják az adóhivatalnak.

Az MTI munkatársai által készített vidéki körképből kiderül, hogy Győr-Moson-Sopron megyében műholdfelvételek segítségével tárják fel azokat a külterületi ingatlanokat, amelyekről a törvényi rendelkezés ellenére sem kaszálták le a parlagfüvet. A városlakókat is bevonta a parlagfüves területek feltérképezésébe a Győri Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft., mégpedig úgy, hogy a parlagfű-telefonvonalon jelentették a győriek, hogy a város melyik pontján észlelték az allergiát okozó gyomnövényt.

Csongrád megyében július első hetében fejeződik be az ellenőrzés. Az önkormányzat civil szervezetekkel együttműködve vizsgálja a parlagfű-helyzetet, és csakúgy, mint az előző megyében, a felderítéshez itt is igénybe vesznek műholdas segítséget.

Baranya megyében egyelőre nem tudni, milyen eredménnyel zárul az idei parlagfű elleni harc, de valószínű, hogy a tavalyinál többen tettek eleget a gyomnövény irtására vonatkozó kötelezettségeinek. A Baranya Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Szolgálat információi szerint a külterületek gyommentesítése jól sikerült, a belterületeken pedig az elmúlt évekhez képest többen és gyakrabban kaszáltak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az allergiát okozó gyomnövény elleni védekezést július 15-e után kezdi ellenőrizni a szolgálat. Szabolcsban július utolsó napjaiban bont virágot a parlagfű, s addigra szeretnék elérni a teljes mentesítést, mert a Nyírségben húszezer fölött van allergia miatt kezelt betegek száma.

Somogy megyében is jelentős változást hozott a gazdák számára, hogy az elhanyagolt gazdasági területeken akár kényszerrel is intézkedhetnek a hatóság illetékesei.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcon külön telefonvonal áll a bejelentők rendelkezésére, Ózdon és Kazincbarcikán pedig ingyen strandbelépővel jutalmazzák a gyomnövény irtását.

Nógrád megyében az ellenőrzés csak július 10-e körül kezdődik meg, mert a törvény végrehajtási rendelkezései és a földhivataltól várt adatok is hiányoznak még. Hajdú-Bihar megyében, Debrecenben az önkormányzat évente háromszor kaszáltatja a parlagfűvel szennyezett közterületeket. A mintegy nyolcvan hektárnyi közterületet vállalkozókkal, illetve közhasznú munkásokkal tartatják rendben.

Tolna megye közepesen fertőzött területnek számít a parlagfű szempontjából, a virágzás még nem kezdődött meg. A vállalkozók, akikkel a megye kapcsolatban áll, hektáronként tizenhárom-tizenötezer forintért végzik a kényszerkaszálást.

Szombathelyen (Vas megye) tavaly harminc-negyven esetben érkezett lakossági bejelentés (legtöbbször a telekszomszédoktól) a lekaszálatlanul maradt parlagfű miatt, az idén viszont eddig csak három-négy ilyen esetben kellett az önkormányzatnak intézkednie.

Fejér megyében, a Velencei-tó parti településeken már a jövő héten megkezdik a parlagfűvel szennyezett területek felmérését. Gárdonyban vakációzó fiatalokat vesznek fel a parlagfűvel szennyezett területek

Békés megye néhány gócponttól eltekintve parlagfűvel gyengén fertőzött, a térség mezőgazdaságilag aktív, a gazdák művelik a földjeiket és megpróbálnak a törvényi szabályozásnak megfelelően eljárni. (MTI – Budapest)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás