Hirdetés
Forrás: FÁNK >>>

Szeptember elsején nemcsak a közoktatási intézményekben kezdődik meg a tanév, hanem az Állatkertben is. Ma postázza az Állatkert a 2005/06-os tanév pedagógiai kínálatáról szóló csomagot az összes fővárosi közoktatási intézménynek.

Az igénybe vehető pedagógiai lehetőségek között akadályversenyek, vetélkedők, interaktív játékok, csoportvezetések, tehetséggondozó szakkörök szerepelnek, a pedagógusok számára pedig akkreditált továbbképzést szerveznek, valamint konzultációs lehetőséget biztosítanak az Állatkert zoopedagógusai.

Szeptember elsején nemcsak a közoktatási intézményekben kezdődik meg a tanév, hanem az Állatkertben is. Persze nem az állatok mennek iskolába, hanem a tanulni vágyók jönnek a városligeti intézménybe. Mielőtt a tanév megkezdődne, az Állatkert minden esztendőben összeállítja a tanévre szóló pedagógiai kínálatát, amelyet idén épp a mai napon küldött meg a kert az összes fővárosi közoktatási intézménynek, óvodáknak, általános és középiskoláknak, valamint a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) tagjainak. Ha kicsi a tanterem, hogy a gyerekek eljátsszák, hogyan vadásznak az oroszlánok, netán nincs elefánt az iskolai szertárban, a tanórát, vagy foglalkozást célszerű inkább az Állatkertben megtartani.

A kert zoopedagógusai – előzetes megbeszélés alapján – ingyenes foglalkozásokat, tematikus vezetéseket tartanak az óvodás, illetve iskolás csoportok részére. Összesen 37 féle, előre kidolgozott, a gyerekek életkori sajátosságaihoz illeszkedő, illetve a tananyaghoz kapcsolódó témában lehet ilyen foglalkozásokra jelentkezi. A felső tagozatos, illetve középiskolás korosztály számára idén először „Építsünk állatkertet!” program is indul: a részt vevő osztályok szerepjáték során állatkertet „építhetnek”, és így természetesen minden „állatkerti titkot” megismerhetnek. Az Állatkert lehetőséget kínál akadályversenyek megtartására is. Ehhez az állatkerti zoopedagógusok forgatókönyveket, feladatlapokat is a pedagógusok rendelkezésére bocsátanak, és természetesen a szervezésben is segítenek.
Emellett az úgynevezett „jeles napokon” ismeretterjesztő programokkal, vetélkedőkkel várja az Állatkert az érdeklődőket. Számos interaktív, szórakoztatva tanító játék is várja az állatkerti látogatókat. A Pálmaház melletti „Ökológiai Labirintus” bolygónk környezeti állapotával ismerteti meg a benne bolyongókat, a „zoolimpiai állomások” mozgásos tevékenységek, állati és emberi képességek összehasonlítására nyújtanak lehetőséget, a „vadőrző” nevet viselő, több állomásból álló „nyomozójáték” pedig a veszélyeztetett állatokkal ismerteti meg az ifjúságot.
A „Játszadozooban” a gyerekek eljátszhatják, hogyan élnek az állatok a természetben, a „Noé Aréna” pedig különféle előadásoknak, állatbemutatóknak ad helyet. Az állatkerti szakkörök több évtizedes hagyományokkal rendelkeznek.

A mostani tanévben a 4-8 éveseknek hétvégi játszóházat, az idősebbeknek pedig nyolcféle szakkört indít az Állatkert. Ezek között akad hüllő szakkör, madarászsuli, lepkész, akvarista, valamint a főemlősökkel foglalkozó szakkör. A „környezetvédelem dióhéjban” elnevezésű szakkör résztvevői megtudhatják, hogyan vehetnek részt bolygónk védelmében, a „Kertész leszek…” szakkör programja pedig a növények világába enged bepillantást. A „Zoo mánia” címmel induló szakkör az állatkerti kulisszák mögötti világgal ismerteti meg a gyermekeket. Az állatkerti szakkörökre szeptember hónap folyamán lehet jelentkezni a Zoopedagógiai Csoportnál.

A pedagógusok részére az Állatkert zoopedagógusai módszertani és szakmai segítséget is nyújtanak, részint az állatkerti órák és foglalkozások megtartásához, részint helyi tantervek és nevelési programok tervezéséhez. A Zoopedagógiai Csoportnál óravázlatok, módszertani segédletek is beszerezhetők. Emellett az Állatkert ismét meghirdeti a „Zoopedagógia módszertana” című komplex továbbképzést. Az óvópedagógusok, tanítók, tanárok és gyógypedagógusok száméra indított, akkreditált továbbképzés célja a pedagógusoknak olyan környezet-pedagógiai, módszertani és állattani ismeretek átadása, melyeknek birtokában a végzett szakemberek képessé válnak pedagógiai munkájukba beépíteni az állatkerti látogatásokat, és az Állatkertben önállóan foglalkozásokat tartani. A továbbképzés a pedagógusok hétévenkénti kötelező képzésébe beszámítható.
Az Állatkertben igénybe vehető oktatási lehetőségek iránt évről évre növekszik az érdeklődés. Az úgynevezett informális oktatás eszközeivel, amilyenek az információs rendszer magyarázó táblái is, lényegében a kert valamennyi látogatója hasznos ismereteket szerezhet. De a szervezett zoopedagógiai programokon is jelentős számú, többségében ifjú látogató vesz részt. A tavalyi évben egyedül a csoportvezetés keretében 260 csoportot fogadott a kert Zoopedagógiai Csoportja.

Hol lehet érdeklődni? Az Állatkert pedagógiai kínálatával kapcsolatban a Fővárosi Állat- és Növénykert Zoopedagógiai Csoportja mindenkinek örömmel szolgál felvilágosítással. Telefonon a (1) 273-4900/138-as, illetve a (1) 363-3891-es telefonszámon, e-mailben a zooped@zoobudapest.com címen érhetőek el a kert zoopedagógusai. Személyesen a Zsiráfház emeletén található zoopedagógiai irodában lehet érdeklődni. Hasznos információk olvashatóak az Állatkert weboldalán (www.zoobudapest.com ) is.
Bővebb információval szolgál a Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya Tel: (1) 273-4900/177; (1) 273-4910; fax: (1) 273-4902 Hanga Zoltán szakmai és sajtóreferens e-mail: hanga@zoobudapest.com mobil: 06-20 / 200-5812


*****************************************************************************
Környezeti nevelés az Állatkertben
A Fővárosi Állat- és Növénykert oktatási törekvései egyidősek magával az Állatkerttel, de a szervezett ismeretterjesztő munka is több, mint fél évszázados múltra tekint vissza a városligeti intézményben. Napjainkra az oktatás, a környezeti nevelés, illetőleg a környezettudatos szemlélet formálása az állatkertek egyik kiemelten fontos törekvésévé, célkitűzésévé vált szerte a világon, fontosságát az állatkerti szakma alapdokumentumának számító „Állatkertek és akváriumok természet-megőrzési világstratégiája” is hangsúlyozza. Az állatkertekben folyó pedagógia munkának kiemelt jelentőséget ad az a tény, hogy az idei évben kezdődött meg az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO által meghirdetett „a fenntarthatóságra való nevelés évtizede” (UN Decade of Education for Sustainable Development, 2005-2014), amelyhez az Állatkert pedagógiai programja is kapcsolódik. Ezzel az ENSZ programmal összefüggésben készült el az idei esztendőben a magyarországi állatkertek környezeti nevelési stratégiája is.

*****************************************************************************

Tematikus foglalkozások
Óvodásoknak: Hogyan készülnek az állatok a télre? Nagytestű állatok Pöttyösök és csíkosak Szivárvány-állatkert Meseállatok
Alsósoknak: Háziállatok Hazai erdők növényei Vizek, vízpartok
Felsősöknek: Szavannák Esőerdők Sivatagok
Középiskolásoknak: Fajmegőrzés és az állatkertek szerepe Ökológia
Minden korcsoportnak: Kültakaró Táplálkozás Szaporodás Bundás Liga Éjszakai állatok Agyar-ország Szigetlakók Mimikri Zoo-receptklub Mérgező növények Mérgező állatok Az Akvárium állatai „Nemszeretem” állatok Érzékszervek és érzékelés Sokaság (kolóniában élő állatok) Trópusi fűszerek és élvezeti cikkek Trópusi élelem- és haszonnövények Állati rekordok (Zoolimpia) Madarak és eledelek Odúk, fészkek, lakók Tollasbál Páncélos vitézek

Jeles napok a 2005/06-os tanévben
Szeptember 17. – Denevér Nap
Október 4. – Állatok Világnapja
Március 22. – A Víz Világnapja
Április 21. – A Föld Napja
Május 10. – Madarak és Fák Napja
Május 22. – Biodiverzitás Napja
Június 5. – Környezetvédelmi Világnap

Hajrá ovisok! A Fővárosi Állat- és Növénykert pontgyűjtő akciót hirdet óvodák számára.
Minden csoportos állatkerti belépés pontot ér, egészen november 18-ig. A pontokat gyűjtőlapon kell vezetni, majd a Zoopedagógián leadni. Az öt legtöbb pontot gyűjtő óvoda között december 4-én az Állatkert Barlangtermében dől el a verseny: 10-15 perces Mikulás műsort kell előadniuk, amelyet neves szakmai zsűri bírál el.
Az ajándékokat a Mikulás személyesen adja át a nyertes óvodáknak! Fődíj: 100.000 Ft értékű óvodai játék-csomag További díjak: játékcsomagok, állatkerti belépők, állatkerti kiadványok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás