Hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tevékenysége egyre tudományosabb és szakszerűbb – mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a szolgálat új elnökét bemutató sajtótájékoztatón.

A miniszter Dunkel Zoltánt július elsejével nevezte ki az OMSZ elnökének. Persányi Miklós szerint eldöntendő kérdés, mi az a szerepkör, amit az állami meteorológiai szolgálat lásson el, és mi az, amit a piaci körülmények között dolgozó szervezetek végezzenek. Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a szolgálatnál bizonyos változtatásokat szükséges végrehajtani. Ezek között említette a meteorológiai állomáshálózat felülvizsgálatát, racionalizálását, a klímakutatással foglalkozó részleg visszaállítását, a szolgáltatások folyamatos fejlesztését. Az OMSZ elnöke elmondta, hogy több szervezet is működtet meteorológiai megfigyelőrendszert, ezért meg kell vizsgálni, megvalósítható-e egyetlen rendszer, amely kielégíti minden szervezet információigényét. Az elnök szükségesnek nevezte az éghajlatkutatással foglalkozó önálló egység visszaállítását, illetve a meteorológiai kutatásokkal foglalkozó tudományos szervezetekkel való szorosabb együttműködést.

Kérdésre válaszolva Antal Emánuel, az OMSZ korábbi miniszteri biztosa elmondta: egy szakmai bizottság megvizsgálta a szolgálat működését, amibe beletartozott a gazdasági ügyek elemzése is. Ez alapján kiderült, hogy a szolgálatnál végrehajtott beruházások indokoltak voltak, ezt azonban nem előzte hatáselemzés. A miniszteri biztos úgy vélte, hogy további informatikai beruházások is szükségesek. Példaként említette, hogy a lőrinci objektumban számítógépközpontot kellene kialakítani. Ugyancsak kérdésre válaszolva Dunkel Zoltán elmondta, hogy az OMSZ a törvényeknek eleget tesz és a közérdekű alapadatokat nyilvánosságra hozza. Ugyanakkor utalt arra, hogy meg kell határozni, mi tartozik a közérdekű alapadatok közé.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás