Hirdetés

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szigorúbb munkát vár el a környezetügyi hatóságoktól. A hatóságok 60 napon belül elvégzik a környezetre legveszélyes gazdálkodó szervek üzemi kárelhárítási terveinek felülvizsgálatát.

Az I. fokú környezetvédelmi hatóság tájékoztatta a minisztert arról, hogy előzetes számításaik szerint a dorogi ONYX Kft.-re több mint 158 millió forintos hulladékbírságot szabnak ki.

Persányi Miklós a csütörtökre összehívott értekezleten azt kérte a környezetvédelmi hatóságok vezetőitől, hogy a veszélyes ipari üzemek, és létesítmények területén kiemelt figyelmet fordítsanak az ellenőrzésekre.

A környezetvédelmi tárca vezetője a vízminőségi kárelhárítással összefüggő feladatok kapcsán arra kérte fel a vízügyi hatóságokat, hogy 2 hónapon belül vizsgálják felül, és ha szükséges dolgoztassák át a környezetre potenciális veszélyt jelentő gazdálkodó szervek üzemi kárelhárítási terveit.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben egy cég elmulasztja az azonnali tájékoztatást a környezetszennyezésről a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőség felé, úgy a hatóság köteles szankciókat alkalmazni, ezzel biztosítva a beavatkozás, kárelhárítás hatékonyságát.

Mint ismeretes, Persányi Miklós nemrégiben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét (MGYOSZ) is arra kérte, hogy a szövetséghez tartozó ipari tevékenységet folytató cégek – a környezetvédelmi hatóságoktól függetlenül – vizsgálják meg gyártási technológiáikat és biztonsági előírásaikat. A miniszter ezt annak érdekében tartja szükségesnek, hogy az utóbbi időszakban bekövetkezett környezetszennyezésekhez hasonló esetek lehetőségét csökkenteni lehessen.

A miniszter az EPER-PRTR adatbázisában lévő 86 – a környezetre jelentős hatást gyakorló -cég vezetőjét is arra kérte, hogy ellenőrzéseiket tegyék gyakoribbá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás