Hirdetés
AFP - MTI

Kétszázezer uniós állampolgár aláírását tartalmazó petíciót vett át az EU környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström, melyben azt kérik az aláírók, hogy a génmódosított(GMO) termékekre vonatkozó uniós címkézés legyen részletesebb, értsd szigorúbb, kifejezve az EU-ban a legfeljebb 0,3 százalékos GMO-tartalmat az adott élelmiszereknél.

A “Mentsük meg magvainkat!” címet viselő kezdeményezés hátterében az a vita áll, hogy engedélyezze-e az EU a véletlen GMO tartalmat a terményekben a jelenlegi 0,3 százalék helyett 0,5 százalékban bizonyos terményeknél, a szója esetében pedig 0,7 százalékos küszöbbel.

A tiltakozók, köztük számos környezetvédelmi- és agrárszervezet szerint az európai mezőgazdasági termelés a magas minőségű terményeken alapul, azaz nem tűri meg a génkezelt terményeket, amelyek széles körben szennyezhetik az egész uniós mezőgazdaságot, komoly problémákat okozhatnak a gazdáknak. A GMO az ipar trójai falova – állítják a petíciót aláíró szervezetek képviselői. Mint ismeretes, az amerikai Monsanto vegyipari óriáscég szeretné széles körben bírni az EU hatóságainak engedélyét GMO-magvainak forgalmazására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás