Hirdetés

Március 27-én szerdán 17.00 órakor a pilisborosjenői művelődési házban, képviselő testületi ülés lesz, ahol a zöldterületek sorsa a tét.

A Ne”M0″ Pilisborosjenő és Üröm Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesület és a
Pilisborosjenői Községvédő Egyesület kivonatos véleménye Pilisborosjenő Településszerkezeti Tervének (a továbbiakban: terv) 2001. novemberi változatáról

A Településfejlesztési Konzultációs Munkacsoport (TKM) 1998-ban Pilisborosjenő jövőjéről így rendelkezett:

Minőségi zöldövezet
· a falusi magot körülvevő kertvárosi arculat, a peremeken gazdasági beruházásokkal,
· céltudatosan szigorú szabályozás,
· mérsékelten növekedő önkormányzati bevételek, fokról-fokra lépegető belső fejlődés,
· mérsékelt ütemű, saját forrásokra épülő gyarapodás, inkább minőségi, mint mennyiségi fejlődés.

A településszerkezeti terv azonban mindezzel ellentétes módon készült el! Mi bizonyítja ezt?

1. Idézet a terv szöveges részéből: “…sajátos célkitűzése volt a tervezésnek az, hogy a falu jövőjére vonatkozó tervek minél inkább a helyi társadalom igényei, elképzelései szerint valósuljanak meg”.
1998. júniusában a munkacsoport befejezte munkáját. Attól kezdve a tervező és az Önkormányzat nem tartotta szükségesnek a rendszeres kapcsolattartást a lakossággal. Például nem tájékoztattak bennünket időben arról, hogy a terv Pilisborosjenő lakott területét közel megkettőzni kívánja az alábbi területek belterületbe vonásával:
Malomdűlő (60 ha – min. 320 lakás), papi földek (5 ha – 48 lakás), papi földek növekménye (1,3 ha – 12 lakás), Aura fölötti terület (17 ha – 120 lakás), Nagy-kevély alatti terület (6,5 ha – 60 lakás), Tücsök utca környéke (8 ha – 65 lakás), Téglagyár út (7 ha – 60 lakás). Ez mindösszesen 685 lakás, amihez még hozzájön a kereskedelmi-szolgáltató és egyéb területeken létesíthető lakások – akár 200-t is elérő – száma.

2. A vonatkozó törvény előírásaival szemben a terv csak az Önkormányzati Hivatal emeleti folyosóján került közszemlére. A tervvel, annak tartalmával, a változtatásokkal kapcsolatban a terv elfogadása előtt egy héttel megjelent különszámig egyetlen sor sem jelent meg az Önkormányzat hivatalos lapjában, a Hírmondóban.

A belterületbe vonások (lakóházépítések) képezik a terv legsúlyosabb problémáit, ugyanis:
· A beépítések tervezett mértéke nem minőségi zöldövezetre jellemzőek. A terv nincs tekintettel arra, milyen mérvű átalakulást okoz a falu belterületének és lakosságának gyors és természetellenes megduplázása.
· A belterületbe vonások szinte minden esetben kizárólag magánérdekeket szolgálnak
· Nem készültek gazdasági és egyéb számítások, független hatástanulmányok a várható költségek és az Önkormányzatra eső későbbi terhek megismerésére, valamint az életminőség megváltozására. Nem készült olyan rendelet, amely rögzítené, hogy a belterületbe vonásokból adódó terheket (az iskola, óvoda és az orvosi rendelő építése, közműberuházás, útépítés, erdősítés, parkosítás stb.) milyen módon és mértékben viseli a beruházó és az önkormányzat. Ehelyett az önkormányzat egyszeri bevételéről szóló, magánszemélyekkel történő egyezkedéseiről van szó.
· A terv egyértelműen két Pilisborosjenő (jelenlegi falu +Malomdűlő) kialakítását rajzolja fel.

3. A jelenleg l50 ha lakóterület mellé további 105 ha új lakóövezet beépítését tervezik. A jelenlegi lakásszám kb. 930, ezt min. 685 lakással kívánják bővíteni, amely mintegy 2500 főnyi népességgyarapodást jelent.

4. A papi földek körül megépített úthálózat és közvilágítás nem illeszkedik a faluképbe, túlzott szabályos-ságával éktelenkedik. E területhez nyugati oldalról további 1,3 ha területet hozzákapcsolnak anélkül, hogy a magántulajdonosaik a (a falu számára kb. 18 millió forint terhet jelentő) közművekért egy fillért is fizetnének.

5. Az AURA feletti területek beépítését az M0 autópálya megakadályozása céljából támogatjuk, mivel e földek kb.120 tulajdonosa zömmel pilisborosjenői lakos. Azonban a terv korszerű, nagytelkes beépítés helyett már 800 m2-es minimális teleknagyságot is megenged.
Hiányzik egy a Pilisborosjenőt és Ürömöt elválasztó zöld sáv is erről a területről.

6. A Malomdűlőn kb. 60 hektárnyi lakóterület-növekedéssel számolnak. Ez a beépítés kizárólag néhány személy agresszív magánérdekét szolgálja. A beruházás előkészítése titokban folyik, a pénzügyi fedezet megléte nem bizonyított. Az önkormányzat telkek fejében részt venne a beruházásban, de mivel nincs biztosíték, hogy egyszer majd be is fejeződik a beruházás és a telkek eladhatóak lesznek, a remélt önkormányzati haszonra nincs garancia. Az erre a területre vonatkozó, magánszemélyek által finanszírozott szabályozási tervet ugyanaz a tervező (Ongjerth Richárd) készíti el, mint Pilisborosjenő településszerkezeti tervét, ami véleményünk szerint összeférhetetlen.

7. Az Ürömről bevezető Fő út mindkét oldalán, illetve a Budai út jobb oldalán sűrű, városias beépítésű övezeteket terveznek. A kereskedelmi és gazdasági besorolás akár parkolóház, irodaépület, illetve üzemanyag-töltő állomás építését is lehetővé tenné. E területek ollóba fognák a megmaradó kb. l3 ha mezőgazdasági területet. Ezen területek tulajdonosainak konstruktív elképzeléseit a terv nem vette figyelembe.

8. A játszótértől a Teve-szikláig tartó területek sorsa rendkívül érzékenyen érinti Pilisborosjenő jövőjét. Itt kb. 11 hektáron üdülőterületet jelöl ki maximális 15%-os beépíthetőséggel és 6-10 m-es épületmagasságokkal. Ilyen sűrű beépítésre e területek nem alkalmasak. A terület hasznosítását sokkal gondosabb előkészítésnek, teljes lakossági konszenzusnak kell megelőznie.

9. A Kálvária melletti területeken kb. 4,5 ha sportövezetet terveznek. A beépítésre vonatkozó előírások itt szélsőségesen megengedőek: 20 százalék a beépíthetőség! Mivel sportterületként 1988. óta számos területet kijelöltek már, világos, hogy nincs átgondolt és letisztult elképzelés ebben a tekintetben.

10. Az új temető szinte már Ürömben található. Gyalogosan nehezen megközelíthető az idősek számára, tömegközlekedés nincs, semmiféle kegyeleti jelleggel nem bír. Új temető kialakítására alkalmasabb lenne a jelenlegi temetővel szemközti terület, vagy a Kálvária környéke.

11. Majorterületet az Egri vár völgyének baloldali lejtőjén jelöl ki a Terv. Ez az elképzelés a terület bekerítésével, építmények megjelenésével járna, ezáltal tönkretenné a völgy érintetlenségét, az emberi építményektől mentes zártságát. A kirándulók és a lakosok által igen kedvelt völgy ilyen tönkretételét a leghatározottabban ellenezzük. Állattartásra, termékfeldolgozásra kijelölhető majorsági területet sokkal gondosabban kell megválasztani!

12. A Terv nem rendelkezik a jelentős belterületbe vonásokkal szükségszerűen együtt járó közintézmény-hálózat bővítésének koncepciójával. Elszórt megjegyzések azt sugallják, hogy a jelenlegi intézmények nem képesek ellátni az igényeket, és bővítésre sincs lehetőség helyhiány miatt. Emiatt több iskola és óvodaépület megépítésére és üzemeltetésére is szükség lehet (a Malomdűlőn és az AURA környékén), gazdaságossági számítások azonban nem készültek.

A terv megvalósulásának valós és lehetséges rossz következményei:

Az új lakóövezetekre összpontosulnak az önkormányzat erőforrásai, az ófalu állapota tovább romlik, az esetleges beruházások az új területeken jelennek meg. Lehetséges, hogy a Malomdűlő leválik Pilisborosjenőtől.
Az ófalu ingatlanjai elértéktelenednek. Az új területeken épülő építmények nem falusias jellegűek lesznek, kis telkeken nagy házak épülnek. Sikertelen beruházások esetén félbehagyott építkezések csúfítják el a tájat, ellenőrizetlen, kaotikus állapotok jönnek létre.
Az új területeken élők nem illeszkednek be a faluközösségbe, azonban sajátos érdekeiket az ófalu rovására képviselik az önkormányzatban. Hirtelen megváltozik a lakosság összetétele, városias életformák uralkodnak el. A falu nemzetiségi jellege végképp megszűnik.
A lakosság számának növekedését nem tudja kiszolgálni sem az óvoda, sem az iskola, sem az orvosi rendelő, sem az önkormányzati hivatal, a közművek pedig állandó túlterhelés alá kerülnek. A parkolás megoldhatatlansága miatt állandóak lesznek a torlódások. Az önkormányzati kiadások megnőnek, ezért a jelenleg is érthetetlenül magas díjak és adók mértéke tovább növekszik. Az önkormányzatnak a beépítésekből származó esetleges egyszeri bevételei gyorsan elfogynak, azután azonban forráshiány lép fel.
Veszélybe kerül a falu zsákfalu jellege. A Teve-sziklák felé terjeszkedés és a Bécsi úti új összekötő út miatt az ófalu főútjain megnő az átmenő forgalom és a balesetveszély. Romlik a közbiztonság. Gyermekeink csak kísérettel járhatnak az utcákon. Sétáláskor, kerékpározáskor kilométereket kell megtenni, mire elhagyjuk a lakott területeket. A buszok zsúfoltsága elviselhetetlenné válik, a városba való bejutás időigénye megnő. Megnő a környezet terhelése, szemetesebbek lesznek az erdők, árkok, a mezőgazdasági területek eltűnésével tovább csökken a madárállomány, a falu elveszti természetközeli jellegét.

Mindezek miatt a terv jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Ezúton önmérsékletre intjük a tisztelt önkormányzati Képviselőket, ugyanis a falu sorsát évtizedekre meghatározó döntéseket kívánnak hozni, amihez a jelenlegi lakosság véleményét sokkal szélesebb körben – például népszavazás útján – meg kell ismerniük.

Pilisborosjenő, 2002-02-25
Dér András Körtvélyesi Tibor
Pilisborosjenői Községvédő Egyesület
Ne”M0″ Egyesület
További információ:varsányi Zsuzsa: 06/26-336-043

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás