Hirdetés
greenfo

A portugál kormány kizárta annak lehetőségét, hogy nukleáris erőmű létesüljön az országban, amivel enyhíteni lehetne Portugália függését az olajtól és az energiaimporttól.

Korábban meg nevezett forrásokra hivatkozó újsághírek arról számoltak be, hogy a kabinet a nukleáris energia fejlesztését szolgáló tervezetet fontolgat. A most kiadott kormányközlemény azonban csak annyit ismer el, hogy a olajfüggőség csökkentésével kapcsolatos tanulmány valóban megemlítette a nukleáris erőműveket, ám a kormány ezt a lehetőséget “egyértelműen és határozottan” elvetette; nem szól ugyanakkor arról, milyen más energetikai lehetőségek merültek fel.
Korábban azt nyilatkozták, hogy korlátozni kívánják az olaj áremelkedésének hatását és ki kívánják terjeszteni az alternatív energiaforrások használatát.
Portugáliának nincsenek sem olaj-, se földgáz- sem szénkészletei; a felhasznált energia több mint 80 százalékát importból szerzi be. Más EU többi tagországához hasonlatosan Portugália is azt szeretné elérni, hogy energiaszükségletének 12 százalékát megújítható energia források biztosítsák; az EU Bizottsága azonban nem oly régen kritizálta e cél eléréséhez vezető lassú előrehaladás miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás