A rovat kizárólagos támogatója

A legek templomának is nevezhetnénk, hiszen mind az épületek méretei, mind a kőtéglák milliós nagyságrendje vagy a több száz szobor, de még az építéséhez fűződő legenda is alapul szolgálnak ehhez.

Miért pont ezer templom épült?

Prambanan az egyik legkülönösebb hindu építmény Indonéziában, melyet a IX. században uralkodó Mataram dinasztia emelt. Egy legenda szerint Bandung Bondowoso jómódú herceget ámulatba ejtette Prabu Boko király leányának szépsége, így azonnal megkérte a kezét. Roro Jonggrang elképzelhetetlennek tartotta, hogy férjhez menjen ahhoz, aki apja haláláért felelős, ezért lehetetlennek tűnő ötlettel állt elő. Épüljön másnap reggelre ezer templom, mielőtt a kakasok hangot adnak a napkeltének – ezt kérte Bandung Bondowosotól.

A herceg tudta, hogy a kérés teljesítése meghaladja a fizikai határokat, így a szellemi világban található segítőkhöz fordult. A meditáció hatására az éjszaka óráiban egymás után épültek a templomok, amit a leendő menyasszony aggódva figyelt. Hajnal közeledtével utasította a szolgálóit, hogy minden éghetőt rakjanak máglyára, a tűz akkora legyen, hogy a kakasok a fényt látva hírül adják a reggelt. Az első kakasszó hangja hallatán a herceg csalódva látta, hogy csak 999 templom áll, az utolsó még befejezetlen. Amikor körülnézett azt is észlelte, hogy a nap még nem kelt fel. Mérgében, a még jelen lévő szellemek segítségével kővé dermesztette a szépséges Roro Jonggrangot, és az ezredik templom tornyában helyezte el, bármennyire is fájt érte a szíve. 

A Prambanan templomegyüttes

Az Unesco világörökség listáján szereplő Prambanan a valóságban nem ezer templom helyszíne, de a több mint száz darabból álló komplexum így is Indonézia legnagyobb, Délkelet-Ázsia második legnagyobb épületegyüttese. A csipkézett, kőből faragott templomok a körben elhelyezkedő számtalan melléképülettel méltán tartoznak a világ legmonumentálisabb építményei közé. A három fő egység a hindu főistenek – Brahma, Siva és Visnu – dicsőségére készült. A kisebb szentélyek az őket szolgáló, a hindu vallásban fontos szerepet betöltő állatokat: a hattyút, a bikát és garudát, a félig madár, félig embert jelképezik. A templom eredeti neve Rorojonggrang, a Prambanan szó ténylegesen a terület neve. 

Prambanan a történelem és a természet viharában

Hiába a masszív építőanyag, sem a hindu, sem a buddhista valláshoz köthető családok harcai, sem a természet erői nem kímélték az épületeket. A Mataram dinasztia gyengülése és a Merapi tűzhányó többszöri kitörése egyaránt hozzájárult a terület elnéptelenedéséhez. 

A mesés templomegyüttest először a XVIII. században fedezték fel, amikor Jáva rövid ideig brit uralom alá került. A következő évszázad derekán indult az épületek felújítása, de a több ütemben tartó munkálatok szüneteiben a kőszobrok vélhetően a lakosság által elhordásra kerültek. A XX. században a hollandoknak köszönhetően a komplett rekonstrukció újraindult, amit a második világháború után már Indonézia fejezett be függetlenné válása után.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás