Hirdetés

Mint minden évben, a tavaszi napsütés melegével az idén is kígyók lepték el egy szerbiai falucska iskoláját. A Nis városától huszonöt kilométernyire északra, Zitkovacnál található Prciloviciben szinte minden évben megtörténik az, hogy a környező erdőkben honos hüllők április-május tájékán beköltöznek a helyi iskola ütött-kopott, 150 éves épületébe. Tavaly a diákok nagy örömére három hónapon át szünetelt ennek következtében az oktatás.

A falubeliek azt követelik, hogy új iskola épüljön, s nem fogadják el azt az ajánlatot, hogy gyerekeik minden nap bejárjanak a zitkováci központi tanintézetbe. A tavalyi kígyóroham után a minisztérium is ígéretet tett arra, hogy felépül az új iskola, de azóta semmi sem történt.
A gyereküket féltő szülők türelme az idei tavaszi kígyólátogatással végleg elfogyván, kedden két órára lezárták a Zitkovac és Vitkovac közötti főutat. A Glas Javnosti című lap jelentése szerint a szülők tiltakozó akciójukhoz kihívták a helyi televíziót is, és a kamerák előtt rendeztek kígyóvadászatot. Ettől azonban az iskola roskatag épülete még nem vált biztonságossá, zegzugaiban egyre több kígyó lel menedékre. Arról, hogy mérges kígyókról van-e szó, vagy csak ártalmatlan, de iskolapadba mégsem való siklókról, nem szólt a jelentés.
2002. április 25.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás