Hirdetés

A csehországi állami vállalatok tervezett kiárusításából várható több milliárd koronára rúgó bevétel nagyrészt a korábban keletkezett környezeti károk megszüntetését szolgálja majd – adta hírül a Hospodarske noviny cseh napilap. 2015-ig a cseh kormány több mint 100 milliárd koronát (1 euró = 27,47 CZK) kíván kiutalni a régebbi eredetű környezeti ártalmak felszámolására.

Az állam körülbelül 150 milliárd korona bevételre számíthat egyes, állami tulajdonban lévő vállalatok eladásából – közölte a napilap. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter szeptemberben bejelentette, hogy a kormány megkezdte az előkészületeket a prágai Ruzyne repülőteret működtető Letiste Praha, a CSA cseh nemzeti légitársaság, a Ceske drahy cseh vasúti társaság teherszállítási tevékenységeket végző részlege, valamint a postai szolgáltatásokat végző állami cég, a Ceska posta privatizálására.

A régebbi eredetű környezeti károk a kilencvenes években keletkeztek. A kormány már akkor, a nagyvállalati privatizálás során ígéretet tett arra, hogy megszünteti a vállalatok által a kommunista rendszer idején okozott károkat. Jelenleg a kormány elsősorban a földalatti talaj- és vízszennyezések megszüntetését finanszírozza.

A privatizálásból remélt pénzek nagy részét, írja a Hospodarske noviny, a Diamo, a Skoda Holding, az OKD bányaipari cég, valamint a Spolana és a Chemopetrol vegyipari vállalatok kapják meg. A környezeti károk felszámolására előirányzott, 127 milliárd koronára becsült összegből mintegy 80 százalékot a kormány 2015 végéig ki akar fizetni – írja a napilap.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás