Hirdetés

Magyarország 2004-re az Európai Unió tagja lesz – erről Hollandia budapesti nagykövete beszélt szerdán Debrecenben az Észak-alföldi Regionális Környezetvédelmi Fórumon.

Frans Paul Robert van Nouhuys megítélése szerint a csatlakozási tárgyalások 2002 végére befejeződhetnek Magyarország és az EU között, 2003-ban pedig a tagországok ratifikálhatják a csatlakozási megállapodást, így nem lesz akadálya Magyarország 2004-es csatlakozásának.
Hollandia nagykövete a fórumon annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás nem egyirányú utca, mindkét fél gyümölcsözőnek fogja találni az együttműködést.A nagykövet szólt arról a támogatásról, amelyet a holland kormány nyújt Magyarországnak a csatlakozási folyamatban. Tájékoztatása szerint ez a támogatás a gazdasági együttműködésre és Magyarország társadalmának nyugati típusúvá alakítására irányul.
Utóbbi a MÁTRA-program, amellyel a demokrácia megerősítését, továbbá a kormányzati működés átláthatóságának, a szabad kereskedelemnek és az emberi jogok szabadságának a megvalósítását támogatják. A nagykövet szerint a program három fontos eleme a fenntartható fejlődés, a regionalitás, valamint a civil társadalom és a kormány közötti együttműködés segítése. Frans Paul Robert van Nouhuys utalt arra, hogy Magyarországon az elmúlt 50 évben a civil társadalom nem volt jelen, ezért időbe telik, amíg ismételten komoly szerephez jut. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a kormányzati és a civil szféra közeledni fog egymáshoz, s ennek fontos szerepe lesz az EU-ban. A fórumon, amely a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör koordinálásával jött létre, Búzás László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a régióban működő civil szervezetekből úgynevezett partnerségi csoportokat alakítanak ki, amelyek részt vesznek a regionális projektek ajánlásainak elkészítésében, kidolgozásában és végrehajtásában.
Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a PHARE-ORPHEUS- programban 2002-2003-ra várható 20,4 millió eurós támogatásból nem finanszírozhatnak környezetvédelmi projekteket.

A Környezetvédelmi Minisztérium KAC-programjából viszont 3 millió forint jut az idén a környezetvédelmi ágazati projektek regionális akciókkal történő támogatására – mondta a szakember. A regionális környezetvédelmi fórum résztvevői a tanácskozás során áttekintették az észak-alföldi régió területfejlesztési politikáját és a környezetvédő civil szervezetek részvételének a lehetőségét.
2002. március 27.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás