Hirdetés

Ritka növények élőhelyét, egy égeres láperdőt nyírfákkal (Alnus glutinosa) taroltak le, valamint források, lápok területét dúlták fel ismeretlen tettesek a Kolozsvár melletti Bükk-Malomvölgy védett területen.

Az egyik kiemelten védett szibériai reliktumfaj, a sásréteket, fűz- és nyírlápokat kedvelő szibériai hamuvirág (Ligularia sibirica) több száz példánya semmisült meg a pusztítás során – tájékoztatta a TOTB-t Mihai Constantinescu, a Natura Transilvaniei Egyesület önkéntese. A fajnak ezen a területen található az egyik legnagyobb kiterjedésű erdélyi élőhelye.

A Natura 2000-es terület gondnoksága, a Natura Transilvaniei Egyesület értesítette a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrséget az esetről. A terület élőhelyeinek és fajainak felmérése jelenleg is zajlik az Apáthy István Egyesület uniós projektje keretében. A pusztítást a terepen kutató biológusok is dokumentálták.

Adenophora

A területen él a ligeterdőket, erdőszéleket kedvelő, szintén kiemelten védett illatos csengettyűvirág (Adenophora lilifolia)

DSC_0010

Az élőhely különlegességére és az itt élő fajra ez a kiírás is figyelmeztet

DSC_0022 DSC_0033 DSC_0034

A pusztítás mintegy két hektáros területet érint, több helyszínen is ledózerolták a helyet, úgy tűnik, építkezés céljából. A környezetvédelmi őrség hamarosan kiszáll a helyszínre, az ügy fejleményeire még visszatérünk.

Forrás és térkép a védett terület letarolt részéről >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás