A rovat kizárólagos támogatója

Megrepedt egy tengeri csővezeték a Mexikói-öbölben, Louisiana közelében – jelentős mennyiségű nyersolaj szivárgott el, több vállalat kitermelését is leállították miatta.

Egy tenger alatti csővezeték megrepedése miatt 26 ezer hordónyi, azaz két olimpiai méretű úszómedence térfogatának megfelelő mennyiségű olaj folyt ki a Mexikói-öbölben, Louisiana közelében – írja a Bloomberg híradása alapján a Portfolio. Számos olajipari vállalat tengeri kitermelését leállították a Deepwater Horizon katasztrófa óta a legsúlyosabbnak nevezett olajkiömlés miatt, például az Occidental, a W&T Offshore és a Talos Energy-ét.

A termelési szünet napi mintegy 62 000 hordónyi kiesést jelent.

A lap azt írja, ha a tegnap történt olajszivárgás valóban olyan nagyságrendű volt, mint jelenleg gondolják, akkor ez lehet a legjelentősebb ilyen jellegű incidens 2010 óta, amikor a BP Deepwater Horizon fúrótorony katasztrófája miatt 3,2 millió hordó olaj ömlött ki Louisiana partjainál. Ha a szivárgás paramétereit megerősítik, akkor ez lenne a 11. legsúlyosabb ilyen eset az Egyesült Államok történetében.

Amíg meg nem találják a szivárgás forrását és el nem végzik a szükséges javításokat, addig az érintett vállalatoknak tilos újraindítaniuk a szivattyúzást. Az első jelentés a szivárgásról csütörtökön érkezett, amikor a csővezetéket üzemeltető Main Pass Oil Gathering a csőben lévő nyomás csökkenését észlelte. Továbbra sem biztos azonban, hogy valóban a Main Pass-e a szivárgás forrása, mivel a közelben több üzemeltető is működik. Az érintett vállalatok egyike sem válaszolt a Bloomberg megkeresésére.

A jelentős szivárgás és a termelésleállítások hírére az olajár is reagált: tegnap késődélután hirtelen meredek esést láthattunk a Brent jegyzésénél, ezt követően azonban felpattant az árfolyam és már ismét bőven a hordónkénti 80 dolláros szint felett kereskednek a nyugati benchmark termékkel.

Nyitókép: A Clean Gulf Associates reagáló hajója 2023 nov.  17-én a louisianai South Pass-tól mintegy 4 mérföldre délkeletre nyersolajat gyűjt. Forrás: U.S. Coast Guard / Clean Gulf Associates

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás