Hirdetés

Sulfina Barbu román és Persányi Miklós magyar környezetvédelmi miniszter tegnap közös szemlét tartottak a romániai árvíz sújtotta Óteleken. A miniszterek meglátogatták a Temes és a Bega folyók áradása által leginkább sújtott területen élőket, illetve az árvízi károk felszámolásában segédkező magyar árvízvédelmi osztagot.

A rendkívüli sajtóérdeklődés mellett lezajlott szemlén a román környezetvédelmi tárca vezetője, a Temes megyei prefektus, a megyei tanácselnök, valamint Ótelek polgármestere köszönetét fejezte ki a gyors és hathatós magyar árvízvédelmi segítségnyújtásért. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter elismerő okleveleket adott át a helyszínen szolgálatot teljesítő magyar szakembereknek, egyben hangsúlyozta, hogy a román sajtóban többször is kifogásolt segítségnyújtás nem rontotta, hanem tovább javította a két ország közötti kapcsolatokat.

Mint ismeretes, a romániai Temes és Bega folyók vízgyűjtőjén áprilisban lehullott hatalmas mennyiségű csapadék évszázadok óta nem tapasztalt árhullámot idézett elő. Az árvízi helyzetet súlyosbította, hogy a folyók gátjai több helyen is átszakadtak, így körülbelül mintegy 250-300 millió köbméternyi víz öntötte el a környező településeket.

Sulfina Barbu miniszter asszony segítséget kérő levelét követően Persányi Miklós május 7-én indította útnak a szükséges felszerelésekkel ellátott magyar árvízvédelmi kontingenst.

A kontingens egyebek közt 16 darab 10m3/s összkapacitású szivattyút és a működtetésükhöz szükséges eszközöket, 640 folyóméter csővezetéket, valamint 2 úszóponton-tagot, 3 darab motorral felszerelt rohamcsónakot, műhelykonténert vitt magával. A szakemberek az elöntött óteleki szivattyútelep üzembe helyezésén, valamint lakóépületek kármentesítésén fáradoznak.

Az osztag május 14-e óta, mintegy 3 millió köbméter vizet emelt át a folyómedrekbe. Jelenleg csak a működtetéshez szükséges 6-6 főnyi személyzet teljesít szolgálatot Romániában.

Az eszközök szállítása 10 millió forintot, telepítésük 20 millió forintot emésztett fel, üzemeltetésük üzemanyag nélküli költsége pedig 4 millió forintba kerül naponta. Ezen költségeket a magyar kormány fedezi.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás