Hirdetés
MTI

Hazugsággal, a Tisza-mente környezetének súlyos veszélyeztetésével vádolja a verespataki nyílt színi aranykitermelésre készülő Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román céget mai számában egy román politikai napilap.

A liberális értékeket valló Ziua című bukaresti napilap terjedelmes cikkben mutatta ki, hogy a romániai Érchegységben található Verespatakon nagy gőzerővel készül ciántechnológiás aranykitermelésre a kanadai-román cég. Ezzel – írja a lap – súlyos veszélybe kerül az Érchegység és az egész Tisza-mente, arról nem is beszélve, hogy a vállalkozás a román jogszabályokat és normákat is sérti.
A Ziua részletesen ismertette, hogy kik érdekeltek a kitermelésben. Köztük van Frank Timis, az eredetileg Romániából külföldre távozott vállalkozó, akinek Kanadában bejegyzett cége van, a Gabriel Resource, amely az RMGC többségi tulajdonosa. A jövendő haszonélvezők másik tagja Ovidiu Tender temesvári üzletember, akinek a román sajtó többször is felemlegette Ceausescu-korszakbeli állambiztonsági múltját. Paul Martin román üzletember is érdekelt a több mint 400 tonnányi arany és az 1800 tonnát is meghaladó ezüst kitermelésére irányuló tervben.

Bár a tényleges kitermelés még meg sem kezdődött, a projekt nevéhez máris egész sor törvénytelenség és gyanús üzlet tapad – írta a Ziua. A lap rámutatott: az RMGC semmibe vesz számos jogszabályt, de az Európa Tanács direktíváit is. Emiatt a román államot 2007 után – azt követően, hogy Románia az Európai Unió tagja lesz – több száz millió dollár kártérítésre bírhatja rá a vállalkozás által érintett lakosság. A térség talajának, levegőjének, talajvizének, felszíni vizeinek, növény- és élővilágának pusztítása felmérhetetlen károkat okoz. Következményeinek felszámolása öt-hat évtizedet is igénybe vehet. A hatszáz hektárnyi felületű ipari tárolóba kerülő, ciántartalmú szennyvíz a térség geológiai sajátosságai folytán megfertőzi a térség ivóvíz-forrásait. De a legkisebb műszaki, tervezési, kivitelezési hiba is veszélybe sodorja nemcsak a térségből erdő Aranyos folyó, hanem a több mint öt millió ember által lakott egész Tisza-mentét is – fejtette ki a román lap.

Az újság szerint a mérvadó román szakemberek és szakfórumok is ellenzik a vállalkozást, mégis erőlteti azt az RMGC, amely – mint olvasható az újságban – a román törvények megsértésével jutott a kitermelési engedélyhez. A Ziua cáfolta az RMGC-nek azt az állítását is, miszerint a vállalkozás rengeteg embernek ad majd munkát. A lap kimutatta: a nemzetközi helyszíni szemlék és nyilvános viták után az eredetileg beharangozott 30 ezer munkahely fokozatosan 15, majd 10 ezerre zsugorodott, s most már csak 2500 munkahelyet ígérnek a cég emberei. Valójában csak nyolcszáz munkahelyet hoz majd létre az RMGC, beszámítva az irodai-adminisztratív személyzetet is – írta a román lap.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás